Godišnjica zločina u Godinjskim Barama

U subotu, 17.07.2021. godine u Godinjskim Barama obilježena je 26. godišnjica brutalnog ubistva  šestorice Bošnjaka, koje su pucnjima

U subotu, 17.07.2021. godine u Godinjskim Barama obilježena je 26. godišnjica brutalnog ubistva  šestorice Bošnjaka, koje su pucnjima u leđa ubili pripadnici zloglasne srbijanske jedinice ”Škorpioni”.  Među njima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina. U ljeto 1995. godine ubijeni su Safet Fejzić (17),  Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici ”Škorpiona” su snimili kamerom i taj snimak je kasnije obišao cijeli svijet. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Mjesto stradanja posjetili su članovi porodica žrtava, predstavnici više udruženja žrtava genocida, predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanja genocida u Srebrenici, predstavnici Općine Trnovo, predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo, kao i brojni građani. Proučen je Jas'in i odata počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te održan historijski čas o tome na koji način je ubijeno šest Srebreničana.

Između ostalog, porodice žrtava genocida poručuju sa mjesta stratišta njihovih najmilijih, da im ostaje da posjećuju mjesto njihovog stradanja, da podsjećaju i opominju da se ne zaboravi.

 

Leave a Comment