Manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2021” na Igmanu

U popodnevnim satima, jučer, u Ratnoj džamiji na Igmanu održan je vjerski dio  programa manifestacije ”Odbrana BIH –

U popodnevnim satima, jučer, u Ratnoj džamiji na Igmanu održan je vjerski dio  programa manifestacije ”Odbrana BIH – Igman 2021”. Cjelovečernji vjerski  program počeo je okupljanjem  vojnih imama i gostiju kod džamije na Igmanu, upriličen je ručak za učesnike, proučena  hatma šehidima BiH, održan program Mevluda, te proučeno ašere i dova.

Danas će se na Igmanu odati počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima  polaganjem vijenaca i prigodnim obraćanjima. U 09,30 sati odati će se počast ”strancima” na Grkarici, u 10,00 sati odavanje počasti na Velikom polju, u 11,00 sati na Mrazištu i u 11,30 sati na Brezovači.

Pored vojnih počasti koje su predviđene za period od 09,00 do 12,00 sati, nakon toga, kod Ratne džamije proučiti će se Jasin, upriličiti doček bajraktara i ratnih zastava, održati obraćanje, a nakon džuma namaza proučiti će se dova za domovinu BiH, te obaviti ispraćaj ratnih zastava. Time će biti završena ovogodišnja manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2021”.

Inače, treba istači da je Bitka na Igmanu jedna od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije i MUP-a RBiH, to nije dozvoljeno.

 

Leave a Comment