Brojni turisti na Bjelašnici

Raste broj turista u Kantonu Sarajevo, koji najčešće posjećuju Bjelašnicu, ali i druga turistički poznata mjesta, popularna izletišta

Raste broj turista u Kantonu Sarajevo, koji najčešće posjećuju Bjelašnicu, ali i druga turistički poznata mjesta, popularna izletišta i prirodne ljepote općine Trnovo.

Iako je za sezonu ljetnih godišnjih odmora karakterističan odlazak na morsku obalu, veliki broj je i onih koji upravo u ljetnom periodu posjećuju planine. Bjelašnica nudi niz zanimljivih sadržaja; paraglajding, vožnja biciklom, kvadovima, samo su neke aktivnosti koje su stavljene na raspolaganje posjetiocima na ovoj olimpijskoj ljepotici, no svakako najveća atrakcija i interes kako domaćih tako i stranih gostiju je panoramsko razgledanje platoa Bjelašnice.

Pogledajte fotogaleriju

 Uživajte u Trnovu uz osjećaj slobode kretenja kroz planinske staze, off road puteve, osluškivanje prirode, crvkut ptica i posmatranje nepreglednih zelenih pejzaža, uz dobru hranu u restoranima s domaćom hranom.

 

Prema zvaničnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u julu je Kanton Sarajevo posjetilo 41.508 turista. U odnosu na juli prošle godine kada je zabilježen broj od svega 5.080 turista, to predstavlja povećanje od 717,1%.

Ipak, ove brojke još uvijek su daleko od rekordnih posjeta koje je naš grad zabilježio 2019. godine. Tada je u julu Sarajevo posjetilo 83.805 turista, što je za 50,5% više nego sada.

Iz Turističke zajednice KS navode da je u julu 2021. godine najviše dolazaka stranih turista bilo iz: UAE, Saudijske Arabije, Bahreina, Kuvajta, Njemačke, Turske, Srbije, Hrvatske, SAD-a i Katara. Ostvareno je 123.974 noćenja, što je također povećanje u odnosu na juli prošle godine i to za 1.072,4%.

Od janura ove godine, pa do kraja jula naš grad ukupno je posjetilo 131.038 turista, a ostvarili su 330.099 noćenja.

 

Ljeti se posjetiocima Bjelašnice, između ostalog, nudi: uspon od Babinog dola do vrha opservatorija, posjeta životopisnom selu Umoljani i Studenom potoku, lakša tura planinarenja od Umoljana do sela Lukomir, odmor na izletištu Javorov do, kao i mnoge staze za brdski biciklizam i motociklizam.

 

 

 

Autor: Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment