Moto trka ”Days of Revenge 8” na Bjelašnici

U organizaciji NVO Horizont 4. i 5. septembra 2021. godine  na lokalitetu olimpijske planine Bjelašnice, održana je Hard

U organizaciji NVO Horizont 4. i 5. septembra 2021. godine  na lokalitetu olimpijske planine Bjelašnice, održana je Hard enduro trka “Days of Revenge 8” ( DOR 8).
Ovo je najzahtjevnija moto trka i ujedno posljednja, šesta po redu u ovogodišnjem Enduro Prvenstvu BiH, čime  se završava takmičarski ciklus. Pored domaćih  takmičili su se i vozači iz Hrvatske, a učestvovalo je ukupno njih 70, a trka se bodovala za Prvenstvo BiH.

Hard enduro je moto disciplina koja se vozi po izuzetno zahtjevnom terenu, i tu vozači pokazuju svoje vještine, hrabrost i spremnost motora na takve izazove.

Kvalifikacijske trke, po kojima se  određivao redoslijed starta za nedeljnu trku, vozile su se u subotu. Dužina kruga kvalifikacijske trke iznosila je oko 11 km, takmičari su stazu prelazili  za 15-20 minuta.

U nedjelju je uslijedio start trke, koji je bio pojedinačni, sa vremenskim razmakom od 60 sec između vozača. Staza je bila označena markerima i oznakama, te je imala Kontrolne tačke (CP), a dužina kruga na trci bila je oko 40 km.

Start i cilj Hard enduro trke „Days of Revenge 8“ bio je na Bjelašnici,  a vožena je u dvije kategorije, vozili su veterani  i amateri stazom koja je izuzetno atraktivna. U kategoriji veterana prvo mjesto osvojio je Danijel Kolesarić iz Hrvatske, dok su Senad Begić i Davorin Bešlić zauzeli drugo i treće mjesto, oba iz BiH. Prvo mjesto u kategoriji amatera osvojio je Ismail Keserović iz BiH, drugo Maro Žitković iz Hrvatske, treći je bio Dario Marckuš, također iz Hrvatske.

Za one koji su ljubitelji dobre vožnje, adrenalina i zabave, pri tome uživaju u prirodi, ”Days of Revenge 8” Hard enduro trka bila je pravo mjesto za njih.

NVO Horizont je organizacija koja pored promocije naše zemlje kao turističke nezaobilazne destinacije, zaštite prirodnih vrijednosti, podizanja ekološke svijesti, promovira i ekstremne sportove. Tako iza sebe ima niz vrijednih i prepoznatljivih događaja, kao što su regionalno poznata biciklistička trka Das ist Valter, Festival ekstremnih sportova Valterise i hard enduro trka ”Days of Revenge 8”.

 

autor fotografija Zlatan Kurto

Pin It

Leave a Comment