Općina Trnovo organizuje akciju pošumljavanja

#šume su naša pluća Mjesec novembar je mjesec jesenjih akcija pošumljavanja, pa u ovom povodu i Općina Trnovo

#šume su naša pluća

Mjesec novembar je mjesec jesenjih akcija pošumljavanja, pa u ovom povodu i Općina Trnovo organizovat će akciju pošumljavanja sadnjom sadnica u srijedu, 24.11.2021. godine, uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sa početkom od 9h.

Ljubav prema domovini je urođena ljudska osobina. Svaki čovjek je emotivno vezan za svoju domovinu, a posebno za mjesto svoga rođenja. Zato su građani dužni uvijek biti svjesni da njihova domovina ima potrebu za njima. Općina Trnovo je upravo prepoznala važnost očuvanja kako naše domovine, tako i planete Zemlje, te će poklon domovini za ovaj Dan državnosti biti akcija pošumljavanja.

Općina Trnovo poziva sve zainteresovane, sve kompanije ali i građane da se uključe u akciju pošumljavanja, koja u srijedu kreće od Kuće spasa, i nastavit će se Štinim Dolom, pa sve do izvorišta Stubo.

 

Zašto lokacija izvorišta Stubo?

Svi poznati oblici života na Zemlji zavise od vode. Najbitniji faktor za pozicioniranje planinskih naselja jeste postojanje izvora pitke vode za domaćinstvo i vode za pojenje stoke. Istočni tereni Bjelašnice bogati su izvorima pitke vode i manjim planinskim vodotocima koji se zadrže skoro cijelu godinu. Neki od njih javljaju se na veoma visokoj nadmorskoj visini, kao što je izvor Stubo, na čijoj obnovi je upravo radila Općina Trnovo.

Prema planu akcije uposlenici Općine Trnovo, vijećnici Općinskog vijeća Trnovo, udruženja naše lokalne zajednice zajedničkim snagama zasaditi će sadnice upravo na lokalitet oko obnovljenog izvorišta.

Odgovornost za planetu Zemlju je u našim rukama. Svih nas. I odgovornost za budućnost naše djece je na nama. U kakvom će svijetu živjeti odlučujemo svakoga dana. Omogućimo da i njima svijet bude prijatno mjesto koje će predati svojim potomcima. Sadnjom sadnica zajedno pomažemo očuvanju i širenju naših bosanskohercegovačkih šuma, stvarajući pritom zdraviji i ljepši ambijent za buduće generacije.

 

 

 

 

Leave a Comment