MZ Trnovo: Održana prva Javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Trnovo za 2022. godinu

Prva Javna rasprava o nacrtu budžeta Općine Trnovo za 2022. godinu održana je sinoć u Mjesnoj zajednici Trnovo,

Prva Javna rasprava o nacrtu budžeta Općine Trnovo za 2022. godinu održana je sinoć u Mjesnoj zajednici Trnovo, u sali Općine. Raspravu je vodila predsjednica savjeta ove MZ, Semira Podgorica. Javnoj raspravi je prisustvovao veći broj građana, Općinski načelnik, te svi pomoćnici načelnika.

Na početku Javne rasprave dodatna pojašnjenja oko Nacrta budžeta Općine Trnovo za 2022. godinu koji iznosi 22.252.100,00 KM, dala je Zineta Hadžić pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Trnovo.

– Nacrt budžeta je rađen u skladu sa Strategijom razvoja Općine Trnovo do 2022. godine. Dokument koji je pred vama je u formi nacrta i imate mogućnost da uputite prijedloge i primjedbe, na što će nadležne stručne općinske službe dati svoje mišljenje. Nakon okončanja Javne rasprave o Nacrtu budžeta pristupit će se izradi Prijedloga budžeta koji će biti upućen Općinskom vijeću na razmatranje, kazala je Hadžić.

Prisutnim građanima na raspravi se obratio i načelnik Ibro Berilo. Tokom trajanja rasprave naglašeno je da će u narednoj godini biti nastavljena realizacija započetih kapitalnih projekata poput izgradnje Poslovno sportskog centra, Centra za zdravo starenje, radovi na komunalnoj infrastrukturi – putevima i vodosnabdijevanju, rasvjeti, uređenju korita rijeka i drugim projektima. U idućoj godini bit će nastavljeno izdvajanje za obrazovanje, socijalnu i boračko-invalidsku zaštitu, poljoprivredne podsticaje, kao i mnoga druga.

U nastavku rasprave građani su uputili inicijative i prijedloge projekata čija realizacija može biti finansirana sredstvima iz budžeta Općine Trnovo za narednu godinu. Najviše zahtjeva odnosilo se na projekte komunalne infrastrukture odnosno na izgradnju i obnovu postojećih saobraćajnica i vodosnabdijevanje.

Nacrt budžeta Općine Trnovo za 2022. godinu objavljen je na web stranici: https//www.trnovo.ba. U Javnoj raspravi o ovom dokumentu mogu učestvovati svi građani, vijećnici Općinskog vijeća Trnovo, parlamentarne stranke koje učestvuju u radu Općinskog vijeća i njihovi klubovi, radna tijela Vijeća, općinske službe za upravu, mjesne zajednice, udruženja građana, te zainteresirane organizacije i zajednice u općini Trnovo.

Svi zainteresirani mogu u vrijeme trajanja Javne rasprave uputiti prijedloge, primjedbe, mišljenja i sugestije online na email: trnovoeu@gmail.com ili dostaviti u Službu za privredu i finansije.

 

Leave a Comment