Danas 38. godišnjica zimske olimpijade u Sarajevu

Danas je punih 38 godina od kako je u Sarajevu počeo najveći svjetski sportski događaj – Zimske olimpijske

Danas je punih 38 godina od kako je u Sarajevu počeo najveći svjetski sportski događaj – Zimske olimpijske igre. Za maskotu je izabran vuk Vučko, koji i danas živi kao simbol Olimpijade.

Pitali smo Općinskog načelnika za izjavu na ovu temu;

“Na našoj olimpijskoj Bjelašnici održano je takmičenje spusta za muškarce, a samo dan pred otvaranje igara u Sarajevu nije bilo snijega, i počeo je padati baš kao i jučer dan pred samo takmičenje na oduševljenje svih nas. Imam jako lijepa sjećanja i uspomene na tu godinu i to vrijeme mojih studentskih dana, no bitno je naglasiti da je Bjelašnica zadržala olimpijski duh, mi smo kao lokalna zajednica ove godine obezbijedili jednog Novogodišnjeg Vučka koji krasi Babin do, partneri smo Turističke zajednice i ZOI’84 za više takmičenja održanih u toku ove zimske sezone.

Ovom prilikom bih najavio i izgradnju dječijeg igrališta i sličnih sadržaja na Bjelašnici već početkom proljeća.”

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP ZOI'84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo jedinstvenim sadržajem obilježava 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara. Ovim povodom danas na organizovanom obilježavanju godišnjice u centru grada prisutnima se obratio Aldin Smajkan iz ZOI'84 te upoznao građane o programu obilježavanja godišnjice.

“Danas nam je zaista jedan divan dan. Danas je našem Vučku 38. rođendan. On je odlučio da izađe u grad i podijeli poklone našim sugrađanima te da pozove ljude da posjete olimpijske planine. Bjelašnica ovih dana ima i dosta sadržaja koji su usmjereni na promociju olimpijskog duha, tako da svi naši posjetioci mogu uživati u skijanju uz popuste”, dodao je.

On je istakao da je danas na Bjelašnici, povodom godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na snazi sniženje na cijene ski-pasova od 50 posto.

“Svi naši sugrađani, pored uživanja u olimpijskim ljepoticama, mogu posjetiti i Skenderiju i besplatno klizati. Također, mogu posjetiti Olimpijski muzej u Sarajevu i vidjeti šta je olimpijsko naslijeđe našeg grada. Pored toga, tu su i brojni sadržaji koji će biti upriličeni i na Igmanu”, zaključio je.

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment