Obilježen Dan Općine Trnovo

Obilježen Dan Općine Trnovo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan općine Trnovo. Prilika je to da se sumira urađeno u

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan općine Trnovo. Prilika je to da se sumira urađeno u protekloj godini, ali i uruče priznanja i zahvalnice insitucijama za doprinos razvoju ove lokalne zajednice.

Program obilježavanja Dana općine Trnovo započeo je polaganjem cvijeća na spomen- obilježjima. Najprije je položeno cvijeće i odata počast ratnom komadantu 1. Bošnjačke brigade Selimu Hamziću, u haremu Ali-pašine džamije, nakon čega su delegacije Općine Trnovo, predstavnici Općinskog vijeća, predstavnici boračkih udruženja Kantona Sarajevo i Općine, te delegacija ispred općinske organizacije SDA Trnovo položile cvijeće na spomen-obilježju Veliko polje na Igmanu.

Nakon odavanja počasti, uslijedila je svečana sjednica.

Svečanoj sjednici prisutvovali su brojni zvaničnici svih nivoa vlasti, a dodijeljena su i priznanja za pojedince i kolektive koji su doprinijeli razvoju i rastu ove lokalne zajednice. Dobitnk Povelje počasnog građanina je Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, gospodin Edin Ramić i gospodin Ismet Hadžić- Mutevelija, čovjek koji je požrtvovano djelovao za vrijeme agresije na BiH. Dobitnici su se kratko obratili istaknuvši da je velika čast biti dobitnik ovakvog priznanja.

Veliki broj građana općine Trnovo i veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Trnova ove godine mogli su uživati u bogatom programu povodom obilježavanja Dana općine, upriličen je i kraći dokumentarni film općine Trnovo, koji pokazuje kako općina izgleda danas podignuta iz pepela od 1996. godine, kazala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Amina Dedić i još jedanput svima čestitala Dan naše Općine Trnovo.

Općinski načelnik u svom upečatljivom obraćanju uz dozu emocija govorio je o projektima naše lokalne zajednice, te istakao da će do naredne godine ova općina nastojati realizirati brojne planirane projekte kojima postižemo osnovni cilj a to je demografski rast i visok stepen razvijenosti, istaknuvši da je Općina Trnovo sada na šestom mjestu po stepenu razvijenosti lokalnih samouprava u Federaciji BiH. O uspjehu ove lokalne zajednice najbolje govore brojni domaći privrednici koji su danas tu i koji djeluju na području naše općine. Općina Trnovo iz dana u dan postaje uređenija, ljepša i prepoznatljivija kao mjesto napretka, prosperiteta i ugodnog življenja. Na kraju svog obraćanja osvrnuo se na recital o Trnovu koji su izvele učenice OŠ “Zaim Kolar” Dejčići, kazavši da je Trnovo nerijetko “trn u oku”. Na kraju načelnikovog obraćanja uslijedio je veliki aplauz.

IDEŠ, IDEŠ …
I DOĐEŠ,
PRIĐEŠ,
STANEŠ, PA GLEDAŠ,
TREPNUT SEBI NE DAŠ,
I PITAŠ:
ŠTA LI JE OVO?!
I VIDIŠ,
PIŠE:
TRNOVO!
BIJELI SE BJELAŠNICA,
MRDI SE IGMAN,
SVUD PIŠE VODA (DOBRA VODA!)
I MODRINA NEKA
SKROZ OD SVODA PA DO PODA,
A PREKO RAMENA,
KAMENA LICA,
IZVIRUJE TRESKAVICA.
ODAKLE KAKO…? OTKAD? I ŠTO?!
MISLIM,
OTKUD BAŠ OVDE DA JE SVE TO?
AKO JE TUZ KAMEN SA SOLJU,
AKO JE SARAJ DVORAC U POLJU…
AKO JE SREBRENICA SREBRENA
ŽICA,
(JE`L ROGATICA ROGATA `TICA?)…
KAD JE MOST STAR,
I KAD JE VAKUFA PAR,
AKO NE RAČUNAŠ VARCAR…
… I KONJIĆ, STOLAC, ODŽAK,
I PROZOR I ZJENICA…
I NIJE KURŠUM, A JESTE OLOVO…
A ŠTA LI MU DOĐE TRNOVO?

ŠTA LI JE OVO?
KO LI JE TU RIJEČ SKOVO?
JEL` NEŠTO DREVNO,
IL` NEŠTO NOVO.
E, HAJMO POLAHKO,
SLOVO PO SLOVO…
ČEKAJ, ČEKAJ:
PA, TRN JE OVO!
AHA,
ZNAČI:
NE DIRAJ, NE BARČI,
NE KIDAJ, NE HARČI..!
PRIPAZI!
NE GAZI,
KUD GOD DA POĐI,
NEKA TE NA STAZI!
NE BERI VOĆE,
IMA KO ĆE,
AKO BI PLANO,
DA NE BI ŠTA LANO,
DA NE BI PSOVO.!
JER, TRN JE OVO!
NEKOM POD NOKTOM!
NEKOM U OKU!
NEKOM U PETI!
NEKOM U PAMETI,
DA SE SJETI..!
E, OVAKO:
AKO SI INSAN
U KOM NI SILE NI HILLE NIJE –
BUJRUM TI JE!
AKO SI HRSUZ,
IL` NEČOVJEK CRN,
PROČITAJ STRAGA:
OVO TRN!

Benjamin Isović, 29.07.2005.g

Dobitnicima i članovima porodica dobitnika, priznanja su uručili predsjedavajuća Općinskog vijeća i pomoćnik Općinskog načelnika za urbanizam, gospodin Osman Smječanin.

Pojedinačne Plakete Općine Trnovo dodijeljene su ministru saobraćaja Adnanu Šteti, za značajan doprinos poboljšanju uslova života građana na području općine Trnovo i izuzetan doprinos u infrastrukturnom razvoju općine. Druga pojedinačna Plaketa Općine dodijeljena je posthumno Mizdrak Mirsadu za požrtvovano djelovanje, naročito u organizovanju i izvođenju odbrane na području općine.

Kolektivna Plaketa Općine dodijeljena je kompaniji “BIROTIM” za značajan doprinos implementaciji razvojnih projekata na području općine Trnovo.

Uručene su Zahvalnice za istaknute pojedince: direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, gospodin Selmir Kovač koji je pružio doprinos i podršku Općini Trnovo u implementaciji njenih projekata iz oblasti saobraćaja, zatim doktor Vahidin Katica, gospodin Eldin Dautović.

Zahvalnice su dodijeljene za kolektive, kompanije i udruženja koji su doprinijeli i pružili podršku Općini Trnovo i njenim građanima za vrijeme elementarne nepogode koja je zadesila našu lokalnu zajednicu protekle godine:

  1. Kompanija Almy transport d.o.o.
  2. Kompanija Drinjaković d.o.o.
  3. MGBH d.o.o
  4. MILIŠIĆ TRANS d.o.o.
  5. Grakop d.o.o.
  6. Bujice d.o.o.
  7. Crveni križ FBiH
  8. Organizacija Islamic Relife
  9. Udruženje Dobročinstvo
  10. Humanitarna organizacija Merhamet
  11. Demus d.o.o.
  12. Firma Baupartner d.o.o.
  13. Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo
  14. Vatrogasno društvo Trnovo

Zahvalnica Općine Trnovo dodijeljena je i JU “Djeca Sarajeva” za provođenje projekta pod nazivom “Putujući vrtić”, ovim projektom omogućeno je predškolsko obrazovanje za djecu sa područja naše općine.

Ove godine svečano su uručene i Plakete za prethodnu godinu doktorici Amri Mehmedagić i JU Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

U povodu Dana Općine svjetlo dana ugledao je i novi broj Informativnog biltena Općine Trnovo za 2022. godinu i odštampano je oko 500 primjeraka Monografije Općine Trnovo, koja je predstavljena prošle godine. Monografija predstavlja dokument o historiji općine Trnovo, te kroz veliki broj radova brojnih saradnika obrađuje važne događaje i značajne osobe, sa autorskim potpisima istaknutih profesora dr. Enver Imamović, dr. Aldin Husić, Ramiz Mehmedagić, mr. Sejdalija Gušić, Saša Klepić, Mehmed- Meša Mulaosmanović, dr. Admir Mulaosmanović i Faruk Vele.

Fotogalerija

Slika 1 od 47

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment