Općina Trnovo će građanima osigurati još bolje uslove za bavljenje poljoprivredom, a po potrebi će se i povećati sredstva za ove namjene

Kako bi se stanovnici Općine Trnovo podstakli na bavljenje poljoprivredom i stočarstvom i kako bi im se pomoglo

Kako bi se stanovnici Općine Trnovo podstakli na bavljenje poljoprivredom i stočarstvom i kako bi im se pomoglo u njihovom radu, svake godine se u budžetu Općine Trnovo planiraju sredstva za podsticaje. Prema riječima Općinskog načelnika Ibre Berila, važno je da se građa ni bave ovim granama privrede i na taj način obezbjeđuju barem ono neophodno za sebe i svoju porodicu. Većina naših stanovnika raspolažu poljoprivrednim zemljištem i ispunjavaju osnovne uslove, Općina će im pomoći u tome.

 

  • Stojimo na raspolaganju našim građanima za pomoć u bavljenju poljoprivredom, spremni smo osigurati i dodatna sredstva u budžetu za te svrhe, a ove godine je planirano uvećati novčane poticaje za poljoprivredu i stočarstvo za 25% u odnosu na prošlogodišnje, svjesni činjenice da je ovogodišnja sjetva već označena kao najskuplja u historiji, cijene sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava zabilježile su skok od 100 posto, poručio je načelnik.

 

Inače, podjela Općinskih podsticaja vrši se prema uslovima Pravilnika o posebnim uvjetima i načinu ostvarivanja prava na direktne novčane podsticaje u oblasti poljoprivrede na području općine Trnovo.

S ciljem podrške poljoprivrednicima u Općini Trnovo, Služba za privredu u tekućoj godini planira poticaj za biljne proizvođače na ljeto, i poticaj za koji svake godine bude raspisan javni poziv u septembru mjesecu, u pitanju je direktni novčani poticaj za animalnu proizvodnju na području općine Trnovo.

Poticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavljaju mjeru u okviru Strategije razvoja Općine, Općina i njene službe kontinuirano provode aktivnosti na realizaciji ove mjere, kako bi se pružila podrška i osnažila poljoprivredna proizvodnja na području naše lokalne zajednice.

S ciljem podrške poljoprivrednicima u Općini Trnovo je u posljednjih nekoliko godina za te namjene izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraca.

Služba za privredu trenutno vrši terensku provjeru uslovnosti po prijavama na javni poziv za dodjelu 20 plastenika, projekat koji  Općina Trnovo implementira u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association. Riječ je o projektu za „Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ kojima su osigurana sredstva uz 20% vlastitog učešća.

Ovim putem iz ove Službe još jedanput obavještavaju sve korisnike Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata, da su prema  Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata sva poljoprivredna gazdinstva obavezna do 31. marta 2022. godine izvršiti ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu, jer to predstavlja preduslov za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti poljoprivrede.

 

Ajla Lindov

 

Pin It

Leave a Comment