Podjela dizel goriva

Podjela dizel goriva poljoprivrednicima

Danas je realizovana isporuka dizel goriva za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Trnovo. Gorivo su dobili poljoprivredni proizvođači

Danas je realizovana isporuka dizel goriva za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Trnovo. Gorivo su dobili poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili poticaje u biljnoj proizvodnji, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava, te prijavili proizvodnju u 2022. godini. Dodijeljeno je 673  litra goriva za 10 poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Trnovo. Podjela je obavljena na platou kod MZ Trnovo direktno iz cisterne distributera, a istu je organizovala i realizovala nadležna općinska služba.

Federalna vlada je kao hitnu intervenciju izazvanu rastom cijena energenata odobrila još 24. marta, da se trajno da na korištenje, bez naknade, dizel gorivo u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi. 

Za realizaciju Odluke Vlada je zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministasrtvo financija, svatko u okviru svojih nadležnosti.

Za raspodjelu goriva zadužena je Federalna direkcija za robne rezerve, a distribuciju dizel goriva vrši Hifa Petrol d.o.o Sarajevo .

Gorivo se dodjeljuje na trajno korištenje poljoprivrednim proizvođačima prema zvaničnim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnih vlada. Kriterij je 50 litara dizel goriva po hektaru, koje će biti distribuirano svakoj općini u Federaciji BiH.

Pin It

Leave a Comment