Promocija tradicionalne gastro ponude

U sklopu Javnog poziva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, pod nazivom „Razvoj specifičnih oblika turizma“ obezbjeđena su sredstva za

U sklopu Javnog poziva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, pod nazivom „Razvoj specifičnih oblika turizma“ obezbjeđena su sredstva za projekat promocije tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela.

Obzirom da je gastronomija novi trend u turizmu koji znatno utiče na njegov razvoj i održivost, ovaj projekat imao je za cilj da osnaži gastronomiju kao dio ponude održivog turizma na području općine Trnovo.

Sve većim razvojem turizma nastaju i novi oblici turizma kako bi se zadovoljile sve želje i potrebe turista. Općina Trnovo je Općina koja ima velike mogućnosti za razvoj selektivnih oblika turizma, a jedan od njih je upravo i gastro turizam. Razvojem ovakvog oblika turizma povećavaju se prihodi u ugostiteljstvu, otvaraju nova radna mjesta, te se obogaćuje cjelokupna turistička ponuda destinacije. Umjesto zatvorenih objekata van turističke sezone, gastronomski turizam doprinosi da ugostiteljski objekti aktivno rade tokom cijele godine.

Općina Trnovo organizovala je sinoć prezentacijsku večeru sa tradicionalnim jelima i specijalitetima ugostitelja sa područja općine Trnovo. Radi se o tradicionalnim, bosanskim jelima po kojima je ovo područje turistički prepoznatljivo i zbog kojih se nerijetko turisti vraćaju.

U delicijama ugostitelja sa područja općine Trnovo sinoć su uživali posjetioci hotela „Han“, turisti kao i građani općine Trnovo te brojni gosti i naravno sami ugostitelji, koji su probali jela jedni drugih.

Jela

Slika 1 od 4

Razvoj gastroturizma treba nastaviti u duhu tradicionalnih bosanskih jela koja već padaju u zaborav poput pita, čorbi pa do slatkih jela, baklave, kadaifa, hurmašica, kazao je jedan od ugostitelja koji djeluje na području naše lokalne zajednice.

– Na području općine Trnovo prakticiramo praviti ova stara tradicionalna jela koja vidite na našoj prezentacijskoj siniji večeras.  Vidim da i moj sin u našoj kuhinji voli raditi ova tradicionalna jela. To mi je veoma drago, znači da sam ostavio neke korijene, ako Bog da, jer, možda neko vrijeme se može preferirati modernija kuhinja, brza hrana ali s godinama ljudi se okreću zdravoj hrani,a to su definitivno naša saftali ili čorbasta jela, pite i slično.

Jelo koje posebno ističe je dolma, koja je vjekovima bilo dio bliskoistočne kuhinje.

  • Riječ dolma je turkijskog porijekla od riječi dolmak što znači napuniti, a kod nas je i danas rado viđen dio sofre. Još je interesantno, pročitao sam na internetu da je 2017. godine izrada dolme u Azerbejdžanu uvrštena na Uneskovu listu kulturnog naslijeđa.

Općinski načelnik u ovom povodu je kazao kako je idelalno to što smo ovakav projekat realizovali u mjesecu Ramazanu, da turisti posebno dožive naše područje za vrijeme mjeseca Ramazana, a to je pravo vrijeme zaista i da se mi sami vratimo našoj domaćoj, tradicionalnoj ishrani. Cilj i jeste promovisati tradicionalna jela koja padaju u zaborav, te ovim podsjetiti i upozoriti ugostitelje sa našeg turističkog područja da se sačuvaju recepti naših tradicionalnih jela, iako u posljednje vrijeme se sve više preferira moderna kuhinja.

Predstavnici Turističke zajednice KS

Slika 1 od 2

Kroz zajedničke projekte koji doprinose obogaćivanju, unapređenju i promociji turističke ponude, nastoji se ojačati saradnja s lokalnom zajednicom i promovirati turizam kao jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja.

Napomenut ćemo još kako gastro turizam osim što podupire lokalnu ekonomiju daje i veću vrijednost lokalnoj proizvodnji. Neke od najzastupljenijih lokalnih proizvodnji su također prezentirane ove večeri: domaće povrće, voće, prerađevine od mlijeka i naravno neizostavni med i pčelinji proizvodi.

Lokalni proizvodi

Slika 1 od 9

Zahvaljujemo se svima na učešću.

 

 

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment