Izgradnja cjevovoda i rezervoara za naselje Godinja

U toku su završni radovi na vodovodu i rezervoaru Godinja, u mjesnoj zajednici Trnovo. Završena je izgradnja cjevovoda

U toku su završni radovi na vodovodu i rezervoaru Godinja, u mjesnoj zajednici Trnovo.

Završena je izgradnja cjevovoda od naselja Godinja do rasteretne komore, kao i projektom predviđena izgradnja rezervoara zapremine vode 50 m3 za vodosnabdijevanje ovog naselja.

Vrijednost radova na ovom projektu vodosnadbijevanja iznosi 500.000 KM, a radove izvode radnici preduzeća ”Bujice” d.o.o. Konjic. Finansijska sredstva obezbijedilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Lokacija rezervoara je iznad samog naselja, te je prije početka radova izgradnje ovog rezervoara, urađen predviđeni makadamski pristupni put, koji sa postojećeg lokalnog puta vodi ka objektu. U finalnoj fazi su i radovi na putu od rezervoara do rasteretne komore.

Rezervoar je projektovan kao armirano betonski objekat, koji se sastoji od vodene i zatvaračke komore, a ploče i zidovi objekta će biti armirano-betonska konstrukcija MB 30. Kada su u pitanju radovi na izgradnji samog rezervoara trenutno su u toku molersko-farbarski i fasaderski, kao i montažni i limarski radovi.

  • Naše naselje je oduvijek bilo bogato vodom i prirodnim izvorištima, naselje Godinja ima veliki potencijal za razvoj turističkih kapaciteta naše općine. Blizina Treskavice, izvori pitke vode, rijeka Željeznica, svima dobro poznata pećina ukazuje na potencijale ovog dijela Trnova u tom pogledu. Međutim, stanovništvo sa ovog područja nema na pravi način riješen sistem vodosnadbijevanja stanovništva pitkom vodom, evo sada ćemo i to dobiti zvanično. Prezadovoljni smo, samo nek se radi, kazao je jedan od stanovnika naselja Godinja.

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment