Na Bjelašnici se održava košarkaški kamp

Na Bjelašnici je 02. jula svečano otvoren šesti po redu “Telemach košarkaški kamp” i trajat će do 8.

Na Bjelašnici je 02. jula svečano otvoren šesti po redu “Telemach košarkaški kamp” i trajat će do 8. jula ove godine.
Kamp je i ove godine otvorio direktor Košarkaškog kluba “Koš” Sejo Bukva, a sa mladima će raditi sjajni treneri iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Pored polaznika iz BiH, polaznike imamo iz Turske, Egipta, Amerike, Mađarske,Danske, Austrije, Švedske i Njemačke. Kamp su otvorili predstavnici spozora.
Posebnu zahvalnost dugujemo i Općini Trnovo na podršci u realizaciji kampa, kazao je gospodin Bukva.

“Rekordan broj od 133 polaznika na ovome kampu kao i stručni kadar od 14 trenera ,4 člana rukovodstva obećavaju dobar rad i dobru zabavu na ovogodišnjem kampu! Pored naših standardnih trenera od ove godine imamo i 2 nova trenera: Mensur Bajramović koji je bivši selektor reprezentacije BiH i Adnan Hodžić bivši reprezentativac BiH i selektor U 14 reprezentacije. Također i ove godine gost kampa je John Saintignon iz Los Angelesa ?, rekao je Bukva, a potom se prisjetio i trenera Hamde Frljka koji nas je nedavno napustio:

“On je bio dio ovoga kampa i ikona kampa. U čast njega ćemo organizirati jedan street ball koji će nositi njegovo ime. Mi ga ne možemo zaboraviti jer to je legenda koja je zadužila sve nas.”

Bukva je istakao kako je zadovoljstvo raditi ovakav kamp sa ovakvim timom ljudi, naravno uz pomoć dugogodišnjeg sponzora Telemacha. Također se osvrnuo i na to kako je ponosan što su Džanan Musa, Edin Atić i Kenan Kamenjaš polaznici ovog kampa, te je istakao kako je siguran da će i u budućnosti da u prvi plan se ističu nova lica. To privlači djecu da se bave sportom, u ovom slučaju košarkom, istakao je.

Kao specijalni gost, kako smo već i spomenuli tu je i američki stručnjak John Saintignon koji je radio u brojnim timovima u SAD-u, ali i u skauting službi slavnih Los Angeles Clippersa, on je također podijelio svoje dojmove o kampu.

“Prošle godine sam prvi put došao ovdje i bilo je sjajno. Nisam imao ideju šta da očekujem, nisam znao mnogo o košarci u BiH, došao sam ovdje i oduševio sam se. Mogu sada reći da mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje. Moji prvi utisci o ovoj zemlji su sjajni. Djeca koja su ovdje rade veoma marljivo, treneri su sjajni. Ovo je nevjerovatno iskustvo i uživam u svakom trenutku ovdje”, rekao je Saintignon.

Američki trener je dao savjet mladim bh. košarkašima, ali i trenerima.

“Za mlade ljude u sportu, najbitnije je da uživaju u njemu. Ukoliko ne uživate u igri doći će do pregorijevanja i nećete uživati u igri, tu neće biti strasti. Ja kao profesionalni trener svojim starijim igračima uvijek kažem da igraju sa strašću i osmijehom. Jer jedino tada ćete biti sto posto u tome što radite. Jedino tada ćete se osjećati sjajno. Želim da ovoj djelici poručim da uživaju u svakom trenutku jer je ovo jedno nezaboravno iskustvo”, zaključio je Saintingnon.

Prvi put učesnik ovog kampa je i nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mensur Bajramović.

“Ja već dvadeset godina nisam bio na nekakvom kampu. Moram priznati da mi to nedostaje. Sejo Bukva me zamolio, a s obzirom da imam nekog vremena jako sam se, uzbuđeno odazvao, da radimo sa mladim igračima. Želimo im približiti šta je to košarka, da je prije svega zavole. Da momci i djevojčice koji su u procesu se malo i unaprijede. Kamp ima poseban život i važan je, jer djeca koja se odluče baviti košarkom uz kamp steknu ljubav prema košarci i zadrže je do kraja”, rekao je Bajramović,

Učesnicima kampa bit će omogućena nadogradnja košarkaških vještina i taktike, a tu su djeca od 8 do 18 godina.

Ajla Lindov

Leave a Comment