Održana tradicionalna smotra folklora u organizaciji KUD “Biseri Bjelašnice”

U nedjelju, 03.07.2022. godine održana je smotra folklora “Bjelašničke staze 2022”. Upriličen je bogat kulturno zabavni program u

U nedjelju, 03.07.2022. godine održana je smotra folklora “Bjelašničke staze 2022”. Upriličen je bogat kulturno zabavni program u amfiteatru Javorovog dola. Na festivalu su učestvovali: Kud Biseri Bjelašnice-Trnovo, Kud Podveležje-Mostar, Kud Saobraćajac-Sarajevo, Kud Mošćanica-Zenica, Kud Visoko-Visoko, Kud Biseri Sevdaha-Sarajevo.

Ispred organizatora, predstavnik KUD “Biseri Bjelašnice” ovom prilikom je istakao:
– Cilj nam je bio da na području Općine Trnovo u ambijentu Javorovog dola organizovati smotru mladosti i ljepote, gdje će prisutni gledaoci moći uživati u spoju različitih kultura i tradicijia iz čitave Bosne i Hercegovine. Na festivalu je učestvovalo preko 300 učesnika koji su sa ponosom predstavili tradiciju, nošnju, kulturu koju njeguju u svojim kulturno umjetničkim društvima.
Nakon kulturno umjetničkog programa svi prisutni gledaoci su mogli uživati uz kafu, Vispakovu Zlatnu džezvu. Zahvaljujemo se našoj Općini Trnovo i Općinskom načelniku gospodinu Ibri Berilu koji su dali doprinos i ove godine. U nedjelju je Općina Trnovo i Javorov do zasigurno bio centar kulturnih dešavanja u našem kantonu. Ove godine u relaziciji projekta “Bjelašničke staze 2022” svoj veliki doprinos su dali i BH Telecom i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

U sklopu programa u nedjelju obratio se i pomoćnik Općinskog načelnika, gospodin Osman Smječanin.

– Tradicijom podrazumijevamo očuvanje kulture i običaja jednog naroda, to je ono što KUD “Biseri Bjelašnice” ponosno čuvaju i predstavljaju širom svijeta na čemu im je Općina Trnovo zahvalna, i uvijek ćemo biti podrška za ovakve projekte i događaje. Naše je zadovoljstvo što postoje inicijative i što će se ovakvi događaji održavati na području naše općine, kazao je Smječanin.

Ajla Lindov

Leave a Comment