Jednokratna pomoć penzionerima

U proteklom periodu, Općina Trnovo je preduzela niz aktivnosti sa ciljem pomoći stanovništvu usljed rasta potrošačkih cijena. Ovog

U proteklom periodu, Općina Trnovo je preduzela niz aktivnosti sa ciljem pomoći stanovništvu usljed rasta potrošačkih cijena. Ovog puta obavještavamo javnost da je obezbijeđena jednokratna novčana pomoć penzionerima koji su korisnici minimalne penzije.

Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 50.000,00 KM osigurana su iz Budžeta Općine Trnovo, a svaki penzioner, čije je prebivalište na području općine Trnovo i koji je korisnik minimalne penzije ostvarit će jednokratnu pomoć u iznosu od 100,00 KM.

Na spisku korisnika prema ovim kriterijima, koje je ažurirao i dostavio FZ MIO-PIO nalazi se 391 korisnik.

Podsjećamo da je u protekloj godini, uz oktobarske penzije isplaćena jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 50,00 KM , dok ove godine, odlukom Općinskog načelnika, ova pomoć iznosit će 100,00 KM.

Penzionerima sa područja općine Trnova koji penzije primaju preko Federalnog zavoda PIO/MIO, jednokratna pomoć će biti isplaćena uz augustovsku penziju, što je regulisano sporazumom Općine Trnovo i Federalnog zavoda PIO/MIO.

Važno za napomenuti je i da će jednokratna pomoć do kraja tekuće godine biti obezbjeđena i za ostale kategorije penzionera, koji imaju prebivalište na našoj Općini, a čija penzija ne prelazi iznos od 1500, 00 KM.

Drago mi je da smo ovaj sporazum uspjeli realizovati u ovako kratkom roku, prošle godine pomoć je bila uz oktobarske penzije ove godine namjerno ranije kako bi penzioneri, kako smo i obećali, svoju pomoć od 100 KM dobili prije zime, za koju mnoga istraživanja ukazuju da će biti duga i teška, posebno ugroženim kategorijama. Cilj ove pomoći je da naši građani lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se, obezbjede ogrjev, za predstojeću zimu. Nastaviti ćemo poduzimat mjere u ovom pravcu, raditi i brinuti za naše građane i sve kategorije.
Ovim Općina Trnovo još jednom pokazuje svoje nastojanje da svi građani žive bolje i kvalitetnije.

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment