Počelo vodosnabdijevanje Babinog Dola i Igmana

U skladu sa potpisanim sporazumom JKP VIK Sarajevo i JKP Trnovo jučer je zvanično počelo vodosnabdijevanje područja Babinog

U skladu sa potpisanim sporazumom JKP VIK Sarajevo i JKP Trnovo jučer je zvanično počelo vodosnabdijevanje područja Babinog Dola i Igmana sa vodovodnog sistema Hojta. Vrijednost projekta je 111.505,56 KM, a puštanjem u funkciju ovoga sistema smanjiti će se dotok vode sa vodocrpilišta Bačevo.

Do sada je vodosnabdijevanje Babinog Dola i Igmana bilo riješeno i dostavom vode putem pumpne stanice Igman sa vodozahvata Bačevo, što je preduzeću VIK stvaralo velike izdatke za održavanje i troškove struje.

Umjesto pumpanja vode sada će se vodosnabdijevanje vršiti gravitaciono iz regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman čija je izgradnja koštala oko 8 miliona maraka.

Korisnici će sada imati mnogo sigurnije vodosnabdijevanje, a voda sa ovog izvorišta je ocijenjena kao voda izvrsnog kvaliteta. U distributivnu mrežu VIK-a iz sistema Hojta biće isporućeno 10 litara vode u sekundi.

Vodovodni sistem Hojta obezbjeđuje vodu za piće za prostor Bjelašnice, Igmana, Gornje i Donje Grkarice, Čakli i Proskoka, te vodu za zasnježivanje staza na Babinom Dolu.

Pin It

Leave a Comment