Investicioni ciklus na Bjelašnici

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministri privrede i finansija Adnan Delić i Davor Čičić, te direktori Zavoda za

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministri privrede i finansija Adnan Delić i Davor Čičić, te direktori Zavoda za izgradnju i ZOI-ja ’84 Belma Barlov i Jasmin Mehić jučer su održali sastanak s domaćim i stranim izvođačima radova na projektima koji se realiziraju na Bjelašnici.

“Radi se o ugovorima vrijednim više od 25 miliona KM koji su u toku, a jedan od ciljeva današnjeg susreta je da ukažemo na važnost kvalitetnog izvođenja radova, kako bi smo nastavili sa investicija i u narednim godinama i izbjegli situacije kao što je bilo sa četverosjedom, gdje je navodno izvođač u startu izjavio da instalacija neće raditi“, kazao je direktor Mehić.

Iznio je i detaljan pregled projekata koji su u toku. Govoreći o projektima osnježenja na Bjelašnici, objasnio je da je ugovor dobila kompanija „Technoalpine“, najveći svjetski proizvođač sistema za osnježenje i kompanija Supersnow, dugogodisnji partner Ski centra Bjelašnica.

“'Technoalpine’ ce raditi projekt gornje zone, koji je ujedno i tehnički najzahtjevnija dionica. Očekujemo da se znanje najvećeg svjetskog izvođača prenese na projekte i da dobijemo sistem osnježenja po svjetskim standardima”, rekao je Mehić, koji je pomenuo i kompaniju “Supersnow”, koja ima kvalitetan sistem osnježenja i koja veoma puno ulaže u kvalitetnu podršku, brze servise i dostupnost.

„Ukupna vrijednost novog projekta je 11 miliona maraka, sa više od 10 kilometara novog sistema osnježenja i 55 novih topova. Ovaj projekt realizovat će se kroz period od 18 mjeseci i bit će osnježenje na svim stazama, što je prva pretpostavka za širenje vertikalnog transporta“, naveo je Mehić.

Po pitanju vertikalnog transporta, objasnio je da su angažirane firme „Doppelmayr“ i “Bartholet” iz Švajcarske.

“Doppelmayr” je najveći svjetski proizvođač, sa preko 60 posto tržišnog učešća i kompanija koja je pomogla izgradnju trosjeda nakon rata. Nakon što su 2009. godine projektovali i djelomično proizveli žičaru za Bjelašnicu, projekt je otkazan u fazi proizvodnje, a uprava “Doppelmayr”-a je odlučila da se povuku sa tržišta BiH zbog nestabilnosti rada sa KJP ZOI'84. Projektom izgradnje žičare BX vraćeno je povjerenje u saradnju i nastavili su graditi ski lift K1.

“Švicarski “Bartholet” radi na projektu izmještanja četverosjeda na novu lokaciju i nadogradnje sistema automatske garaže, čime će biti unapređena usluga na šestosjedu“, naveo je Mehić.
Dodao je i da je završetkom ova dva projekta postojeći vertikalni transport obnovljen, kao i da su periodu od dvije godine uložili 10 miliona KM.

“U narednoj godini planiramo izgradnju jednog šestosjeda i gondole“, najavio je direktor Mehić.

Iznoseći izvještaj o projektima na Velikom polju na Igmanu, Mehić je objasnio da je potpisan i ugovor za izgradnju strelišta za biatlon i tehničke baze u vrijednosti većoj od milion maraka. U saradnji sa KJP “Sarajevo-šume” izgrađeno je šest kilometara šumskih staza za biatlon, koje će se u ljetnom periodu koristiti kao šetnice i biciklističke staze. Ovo je prva faza obnove Velikog Polja.

Kada su u pitanju mašine za uređenje staza, kupljene su dvije najbolje mašine na tržištu (Pistenbully 600) u vrijednosti od dva miliona maraka i u toku je nabavka treće mašine za Veliko Polje.
Govoreći o važnosti domaćih partnera, Mehić je naveo da su, pored sistema osnježenja i žičara, potpisani i ugovori za uređenje staza u vrijednosti od dva miliona KM, a domaći partneri su potpisali konzorcijalne ugovore i aktivno učestvuju u projektovanju i izgradnji svih instalacija.

„Kompanije ‘MGBH’, ’Grakop’, ’Orman’, ‘PPG’, ’Strukon’ i druge domaće kompanije aktivno učestvuju u izgradnji ski-centra Bjelašnica i zapošljavaju domaću radnu snagu. Investicijama u ski centar osigurali smo više od 10 miliona KM ugovora sa domaćim kompanijama”, dodao je.

Sumirajući investicije koje su ugovorene i one u toku, direktor Mehić je naveo da se 11 miliona KM ulaže u osnježenje, 10,1 milion u vertikalni transport, u Veliko Polje jedan milion, a u uređenje staza, mašine i ostale investicije pet miliona maraka.

Premijer i ministri dali su punu podršku realizaciji ovih značajnih aktivnosti. Premijer Forto je naglasio da će se narednih godina mnogo raditi na Bjelašnici i da je Vlada KS pouzdan partner.

Izvor: Vlada KS

Pin It

Leave a Comment