Završeno uređenje suhog potoka u naselju Kisjelice

Projekat uređenja riječnih korita i obala rijeka, te uređenja suhih potoka Općina Trnovo realizuje u saradnji sa Ministarstvom

Projekat uređenja riječnih korita i obala rijeka, te uređenja suhih potoka Općina Trnovo realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Što se tiče suhih potoka do sada je završeno uređenje potoka u Kramarima i potoka Omenik, a trenutno je privedeno kraju i uređenje suhog potoka u Trnovu u naselju Kisjelice, koji se ulijeva u Lukavac u centralnom dijelu općine.

Postojeći kanal je očišćen i betoniran, te spojen sa postojećim betonskim kanalom kojim protiče Lukavac. Urađena je regulacija potoka betonskom kanalicom u dužini od cca 110 metara, do mjesta na kojem se spaja sa potokom Lukavac. U jednom dijelu naselja, pošto potok protiče ispod postojećeg objekata, urađen je betonski propust ispod istog.

Investitori radova su Ministarstvo privrede KS sa 50 hiljada KM i Općina Trnovo sa 100 hiljada KM, s tim da projekat obuhvata tri navedena potoka. Radove je izveo ”Mlišić – Trans” d.o.o Sarajevo, a nadzor je obavio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Cilj ovoga projekta je zaštita života i imovine građana, spriječavanjem štetnog djelovanja bujičnih voda. Ove intervencije su bile nužne pošto se ovi potoci u proljeće i jesen izlijevaju i poplave okolinu.

Pin It

Leave a Comment