Obilježena 27. godišnjica pogibije komadanta Zaima Imamovića

Jučer je na Dujmovskim brdima obilježena 27. godišnjica pogibije legendarnog komadanta Zaima Imamovića. Položeno je cvijeće i odata

Jučer je na Dujmovskim brdima obilježena 27. godišnjica pogibije legendarnog komadanta Zaima Imamovića. Položeno je cvijeće i odata počast na spomen-obilježju koje je podignuto u njegovu čast i čast Keme Mehanića. Cvijeće su položile i odale počas brojne delagacije, članovi porodice, saborci i prijatelji, a među njima i delegacija Općine Trnovo.

Zaim Imamović rođen je 22. aprila 1961. godine u malom podrinjskom mjestu Poratak kod Ilovače, u opštini Goražde. Učesnik je svih bitki za odbranu Goražda i tvorac operacija “Krug” i “Drina”, tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji ovog herojskog grada u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine.

Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice, u okviru završnih borbi koje je vodila Armija Republika Bosna i Hercegovina na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda.

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH ”Zlatnim ljiljan”, a njemu u čast i kasarna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Pazariću nosi naziv ”Zaim Imamović”.

Mnogobrojne delegacije, članovi porodice, saborci i prijatelji nešto ranije jučer, položili su cvijeće i odali počast legendarom komadantu i u haremu Ali-Pašine džamije gdje je ukopan.

Leave a Comment