Poljoprivredni poticaji: Općinska komisija na terenu

U avgustu mjesecu Služba za privredu i finansije raspisala je javne pozive za ostvarivanje prava na novčane podsticaje

U avgustu mjesecu Služba za privredu i finansije raspisala je javne pozive za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za biljnu i za animalnu proizvodnju.

Iznos podsticaja za ratarsku proizvodnju utvrđuje se u obliku jednokratnih novčanih iznosa koji će biti u rasponu od 100 do 500 KM, o čemu će se pojedinačno donijeti odluka nakon provedenog javnog poziva , a na preporuku komisije.

Komisija trenutno vrši provjere na terenu po osnovu podnesenih zahtjeva kako za biljnu tako i animalnu proizvodnju, jer pored općih uslova za ostvarenje prava na novčani poticaj za biljnu proizvodnju podnosioc zahtjeva je u agrotehničkim rokovima morao izvršiti sjetvu i provesti odgovarajuće agrotehničke mjere. Svakako provjerava se i navedeni novi zasad.

Kada je u pitanju ostvarenje prava na novčani podsticaj za animalnu proizvodnju, prema pomenutom Javnom pozivu koji raspisuje Općina posebni kriteriji, a koje provjerava Općinska komisija,  su da su životinje obilježene u skladu sa propisima iz oblasti veterinarstva, dakle da su životinje obilježene propisanim ušnim markicama, kao i da u slučaju prava na ostvarivanje poticaja za pčelinjake, podnosioc zahtjeva treba dostaviti izjavu o brojnom stanju košnica sa naznakom lokacije gdje se iste nalaze, što također komisija provjerava trenutno na terenu.

Jedan od članova komisije je istakao, kako je cilj da se na ovaj način provjeri i da poticajna sredstva odu u prave ruke, dakle prvenstveno usmjeriti budžetska sredstva na poticaj poljoprivrednih gazdinstava koja u svom radu postižu značajne rezultate u cilju stvaranja, jačanja i proširenja porodičnih gazdinstava i obrta, te na one koji doprinose cjelokupnom razvoju poljoprivrede na području općine Trnovo.

Na njihovo zadovoljstvo, ističu većina je takvih. Ovom prilikom još jednom su istakli i veliki uspjeh prve godine plasteničke proizvodnje na području općine Trnovo, inače projekat koji je Općina Trnovo implementirala u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association.

Nastavljaju kako je cilj da se terenski rad kvalitetno ali u što skorijem roku okonča, kako bi dalje procedure nastavile i kako bi biljni i animalni proizvođači što prije ostvarili pravo na Općinske novčane poticaje, a Općina će nastavit i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za poljoprivredne proizvođače.

U ovoj godini izmjenjen je Pravilnik o podsticajama u poljoprivrednoj proizvodnji, kojim je planirano  povećanje poticaja,  kako bi se poljoprivredni proizvođači unaprijedili i prilagodili novim trendovima ali i cijenama u proizvodnji.

 

 

Ajla Lindov

 

Leave a Comment