Održane javne rasprave

Nakon što je Općinsko vijeće na protekloj 13-toj sjednici  usvojilo Nacrt budžeta Općine Trnovo za 2023. godinu održane

Nakon što je Općinsko vijeće na protekloj 13-toj sjednici  usvojilo Nacrt budžeta Općine Trnovo za 2023. godinu održane su javne rasprave u sve četiri mjesne zajednice. Prva je održana u Trnovu, 23.11.2022. godine, zatim slijedećeg dana u Delijašima, a onda u mjesnoj zajednici Dejčići u srijedu, 30.11.2022.godine, te je zaključeno sa Šabićima 01.12.2022. godine.

Javnoj raspravi su prisustvovali svi zainteresovani pravni subjekti i građani koji žele biti upoznati sa Budžetom lokalne zajednice u kojoj žive i djeluju. Svi su pozvani da dostave prijedloge, primjedbe i sugestije u za to predviđenom roku, do 10.12.2021. godine.

Prilikom održavanja javnih rasprava građanima je pomoćnica Općinskog načelnika, Zineta Hadžić ukratko predstavila Budžet Općine u nacrtu, zatim se uvaženom skupu građana obratio pomoćnik načelnika za urbanizam Osman Smječanin koji je više govorio o projektima i investicijama Općine, kako onim čija je realizacija u toku tako i onim planiranim. Cilj javnih rasprava jeste da građani dobiju odgovore na njihova pitanja i eventualne nejasnoće budu razjašnjene.

U mjesnoj zajednici Trnovo neki od prijedloga savjeta građana koje ćemo izdvojiti odnose se na proširenje ulične javne rasvjete u naseljima, kao i izgradnja javne rasvjete na sportskom igralištu u Trnovu, zatim uređenje izvorišta, te nastavak asfaltiranja i sanacija lokalnih puteva u naseljima mjesne zajednice Trnovo, te sanacija postojećih oštećenih kanalizacija nakon poplava.

U mjesnoj zajednici Delijaš  prvi prijedlog je nastavak rekonstrukcije i sanacije magistralnog puta i mostova Garež-Delijaš, zatim asfaltiranje lokalnih puteva uz učešće građana, uređenje korita Crne rijeke kroz Pomenoviće, te proširenje javne rasvjete u naseljima i sanacija oštećenih stubova.

U mjesnoj zajednici Dejčići izdvojili su dva ključna problema, jedan je asfaliranje prilaza do Osnovne škole i Doma kulture u Dejčićima, drugi je uređenje korita rijeka kako bi se spriječila ugroženost od poplava, te kao problem navode još i uništavanje lokalnih puteva u naseljima od strane privatnih prevoznika koji izvoze šumu, tačnije lokalnim cestama voze vozila nedozvoljene opterećenosti. Općinski načelnik je ovom prilikom istakao kako su građani dosta realni sa zahtjevima u ovoj mjesnoj zajednici, svjesni da ne mogu svi zahtjevi biti realizovani kroz planirani Budžet, te je ovom prilikom pohvalio poslovanje JKP Trnovo i rad direktora pomenutog preduzeća.

Posljednja javna rasprava na Nacrt Budžeta održana je u mjesnoj zajednici Šabići  uz prisustvo velikog broja mještana ali i Općinskih vijećnika.  Građani su postavili pitanja vezano za nastavak regionalnog puta Babin Do-Šabići- Sinanovići, dionica Bijele vode –Šabići, na šta je odgovorio Općinski načelnik naglasivši da se ovaj značajni projekat nastavlja i u slijedećoj godini. Slijedeće upućeno pitanje bilo je vezano za sanaciju lokalnih puteva za koje su građani obezbijedili dio sredstava, na šta je načelnik obrazložio da će uskoro, nakon odabira novog izvođača radova krenuti sa realizacijom asfaltiranja lokalnih puteva u naseljima uz učešće građana. Neki od zahtjeva ove mjesne zajednice još je i uređenje korita rijeke Rakitnice.

Zadovoljstvo mi je poslušati konstruktivne, dobre prijedloge i razmijeniti mišljenja sa građanima, na koje se u krajnjoj liniji ovaj Budžet i odnosi . Budžet Općine Trnovo u nacrtu je usvojen u iznosu od 17.732.109,00 KM od čega opći dio Budžeta iznosi 5.134.500,00 KM, dok je za kapitalne projekte planirano investirati 12.597.609,00KM, siguran sam da će biti i usvojen na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Ono što nosi ovaj Budžet je već većinom poznato našim građanima i javnosti, to su naši započeti projekti,kao i nekoliko novih projekata koji će biti započeti naredne godine. Vrlo sam optimističan kada je u pitanju Budžet i njegova implementacija u idućoj godini, istakao je Općinski načelnik nakon održanih javnih rasprava u svim mjesnim zajednicama.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment