#turističkiBiserKantonaSarajevo

Vidljiva permanentna izgradnja infrastrukturnih projekata, podrška razvoju poljoprivrede, stipendiranje studenata i revitalizacija kulturnog naslijeđa obilježili su proteklu godinu. Bilježi se značajan napredak u oblastima privrede i turizma, obrazovanja, kulture, socijalnih pitanja i mnogih drugih koji Općini Trnovo i njenim građanima otvaraju poziciju sredine za ugodan i prosperitetan život u budućnosti.

– Dugačak je popis i veliki rad na projektima Općine Trnovo proteklih godina, a osim ovdje navedenih, realizirani su i mnogi drugi projekti. Nastavljamo projekte koje znače razvoj i rast turizma na području općine Trnovo, jer tako možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje, istaknuo je u ovom povodu Općinski načelnik.

 

Radovi na izgradnji Poslovno-sportskog centra Trnovo

Poslovno-sportski centar smješten je na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od oko 1300 m, u blizini Babinog dola, centra sportsko-rekreativne zone planine Bjelašnica.

Objekti u direktnom finansiranju Općine su dvorana, Relax centar i Administrativni objekat Općine Trnovo.

Što se tiče igrališta u PSC Trnovo, vrše se pripreme za izgradnju terena za rukomet, odbojku, mali fudbal i košarku.

Uz glavnu saobraćajnicu gdje se grade sami apartmanski objekti dodijeljeno je zemljište i data dozvola za postavljanje nove trafostanice. Cjelokupan kompleks u narednom periodu će biti adekvatno snadbjeven električnom energijom.

Dovedena je voda u sami kompleks, koja je u nadležnosti javnog preduzeća Trnovo, pojedini objekti su već priključili na postojeću mrežu.

 

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Igmanu i Bjelašnici po tehnologiji PVA MBBR

Još jedan od kapitalnih projekata Općine je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Bjelašnici po najnovijoj tehnologiji, koji se prvi put provodi u BiH.

Rad budućeg postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda temelji se na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije. Riječ je tehnologiji koja omogućava samorastvaranje biološkog mulja, koji se daljnjom preradom može iskoristiti i kao gnojivo u poljoprivredi.

Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu. Do sada su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

Izvođač radova na ovom kapitalnom projektu, lokacijski smještenom na Gornjoj Grkarici, je kompanija Neimari d.o.o. Sarajevo.

Projekat vrijedan 2,6 milona konvertibilnih maraka

– Provođenjem ovog projekta vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja voda biće primijenjena i u BiH. Budući prečistač otpadnih voda imaće kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice, istakao je Općinski načelnik, te kazao kako su preostali još radovi koji se tiču vanjskog uređenja, sadnja trave i slično.

 

Više projekata je realizovano putem Javnih poziva Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Jedan od projekata je dodjela bespovratnih finansijskih sredstava za projekat novogodisnje iluminjacije/ dekoracije, dok drugi projekat je promocija gastro turizma na području općine Trnovo.

 

Ruralni turizam u općini Trnovo

Selo Umoljani je prošlo kvalifikaciju i odabrano za jedno od Najljepših sela Bosne i Hercegovine, na zvaničnoj ceremoniji 14.12.2022. godine dodijeljen je i certifikat za isto. U pitanju je projekat USAID-a.

Općina Trnovo u toku protekle godine bila je i učesnik programa za kreiranje registra seoskih domaćinstava koji će služiti kao vodič za sve turiste, u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Regionalnom razvojnom agencijom iz Crne Gore.

 

Centar za zdravo starenje

U toku je i izgradnja Centra za zdravo starenje, koji se gradi u neposrednoj blizini zgrade Općine Trnovo. Inače gradnja Centra počela je prošle godine.

Izgradnju i opremanje Centra finansira Općina Trnovo, a vrijednost ugovora iznosi 1.075.000,00 KM bez PDV-a. Objekat sadrži prizemlje, jedan sprat i potkrovlje.

Nakon što je nedavno završena fasada na objektu slijede unutrašnji radovi na zgradi, uređenje oko same zgrade, kao i radovi na planiranom parkingu za potrebe Centra, koji je planiran sa sjeverne strane objekta.

 

Kuća spasa

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se “Kuća spasa“, objekat koji ima svoju historiju. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima. Nakon rata objekat je bio u ruševnom stanju, te je Općina Trnovo pokrenula projekat obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja ugovora počela je izgradnja sasvim novog objekta.

Izvođač radova je Neimari d.o.o., a nadzor vrši Arting BH.

Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za satanke i terasu.

Ovo je jedan od projekata koji za cilj imaju podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

 

Saobraćajna infrastruktura

Općina Trnovo u svojoj Strategiji razvoja kao dugoročni cilj navodi razvoj putne infrastrukture, koji je preduslov daljnjem razvoju, kako u privrednom smislu razvoja Općine, čime se osigurava egzistencija a samim time i ostanak stanovništva u lokalnim sredinama i rubnim naseljima, te u sklopu toga te iste lokalne sredine se povezuju saobraćajnicama na višoj tehničko- sigurnosnoj razini.

Općina Trnovo već dugi niz godina radi na poticanju, povećanju i ojačanju uspostavljanja, izgradnje i modernizacije saobraćajne mreže. Općina Trnovo nerijetko u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo ulaže značajna sredstva svake godine u segment putne infrastrukture. Ove godine okončano asfaltiranje dionice na Gornjoj Grkarici, te asfaltirana dionica u Babinom dolu, tačnije dionica od kružnog toka prema Štinjem Dolu.

Povećana potražnja za turističkim proizvodima neke destinacije za sobom nosi pitanje prometnih kapaciteta.

Pored navedenih projekata značajni su i brojni projekti vodosnadbijevanja, projekti uređenja riječnih korita, te projekti izgradnje javne rasvjete na području naše općine.

– U toku je i nova zimska sezona, iako ove godine nedostaje snijega zadovoljstvo mi je djeliti radost početka nove sezone posebno sa omladinom, sportistima, rekreativcima koji najviše uživaju u blagodatima planine. Svakako posebnu dobrodošlicu u općinu Trnovo želim gostima iz susjednih, drugih gradova i zemalja, ja im želim ugodan boravak na našoj olimpijskoj ljepotici. Želim da se ponovo vrate, možda čak i na ljeto.

 

 

Ajla Lindov

 

Leave a Comment