Planinski biser u Ledićima

U slikovitom selu Ledići ugniježdenom na padinama olimpijske planine Bjelašnice i Treskavice, tridesetak kilometara udaljeno od Sarajeva, nalazi

U slikovitom selu Ledići ugniježdenom na padinama olimpijske planine Bjelašnice i Treskavice, tridesetak kilometara udaljeno od Sarajeva, nalazi se planinarski dom –„Planinski biser“.

Planinarski dom u selu Ledići smješten je na 975 metra nadmorske visine, i u njemu možete uz ukusno pripremljena domaća jela i osvježavajuće tople i hladne napitke odmnoriti i uživati u pogledu na vrhove Treskavice i Jahorine. Svi koji su ga posjetili kažu da nadaleko nema takvog užitka kao onog kojeg pružaju domaćini Salko i Mahira Pločo.

Do doma nije teško doći. Ukoliko krećete iz Sarajeva, nakon Krupca skrenete desno prema Bjelašnici i Igmanu, te nakon 10-ak kilometara, kako kaže i putokaz, skrećete lijevo kod table na kojoj piše Trnovo, Dejčići, Pendičići, a od nedavno i selo Ledići. Vozite vijugavom asfaltiranom cestom prateći putokaze. Nakon što prođete Dejčiće, skrećete desno kod pošte i krivudavom uskom cestom nastavljate dalje kroz prekrasno planinsko okruženje prateći putokaz za „Planinski biser“ koji će vas odvesti ravno do doma.

Dom je otvoren tokom cijele godine, a vlasnici nude mogućnost organiziranja raznih proslava, rođendana i druženja uz karaoke i muziku po vlastitom izboru, uz bogatu gastro ponudu. Ukoliko poželite, u domu možete i prenoćiti, a odnedavno u ponudi imaju i apartman sa đakuzijem. Domaćini su se pobrinuli da bude ugodno i vašim mališanima koje ste izveli ona čist zrak, pa su i za njih spremili sadržaj kako bi im boravak bio što prijatniji.

Ovi predjeli oko sela Dejčići i Ledići nisu toliko poznati široj javnosti, ali će vas oduševiti već kod prve posjete jer je šaroliko i bogato pitkom izvorskom vodom, prelijepim vrelima, vodopadom, divnim pašnjacima i prostranstvima. Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti. Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te se često mogu vidjeti izletnici koji beru ljekovito bilje kako bi u zimskim danima imali čaj.

Tokom posjete selu Ledići možete posjetiti Husrembegova vrela, Senabat-prirodni izvor okružen mostićima od drveta i potočićima koji pristižu sa svih strana i kojeg zovu još i „malo vrelo Bosne“, te polje u blizini na kojem se nalazi nekropola stećaka.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment