Gostovanje Općinskog načelnika na Kantonalnoj televiziji: Kakvo je stanje vodostaja u Kantonu Sarajevo?

Jesmo li i koliko spremni u slučaju da se ponove poplave iz 2021., te šta je urađeno na

Jesmo li i koliko spremni u slučaju da se ponove poplave iz 2021., te šta je urađeno na uređenju korita rijeka i prevenciji, neka su od pitanja čije smo odgovore tražili u večerašnjem izdanju Polisa.

Naši večerašnji gosti bili su: Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save i Dženan Brkanić, direktor Kantolne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Kakva je to situacija na prostoru Kantona Sarajevo i ima li većih problema, rekao nam je Brkanić.

“Ekipe su na terenu već od ponedjeljka, kada je Kantolna uprava civilne zaštite u saradnji sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom izdala posebno upozorenje svim pravnim i fizičkim licima, odnosno posebno općinskim strukturama civilne zaštite da obrate pažnju na nadolazeće padavine i jake vjetrove. Bilo je pojedinačnih incidenata, posebno se to odnosilo na područje Ilidže i Hadžića. U Hadžićima smo imali manje probleme gdje je voda ušla u podrume i neke popratne objekte, ali nije bilo nekih veećih šteta, niti povrijeđenih lica. Stanje je pod kontrolom, a svi vodostaji su u opadanju.”

Kada je riječ o Agenciji za vodno područje rijeke Save, Delić kaže kako je i Agencija također u ponedjeljak, 16.1., uputila obavještenje svim institucijama i javnosti da dolazi do pogoršane hidrološke situacije na slivu rijeke Une i Sane, u Unsko-sanskom kantonu, zatim na slivu rijeke Drine i na gornjem i donjeg toku rijeke Bosne i Željeznice.

“Što se tiče trenutno stanja, došlo je do opadanja vodostaja. Trenutno i Sana i Sanica bilježe pad vodostaja, na Uni također imamo stagnaciju vodostaja sa tendencijom daljeg opadanja. Što se tiče rijeke Drine, trenutni vodostaj je 233 cm. Teško je prognozirati šta se dešava na rijeci Drini, iz razloga što je ona pod vještačkim režimom tečenje“- kaže Delić.

Nermin Muzur govorio nam je o stanju na Ilidži, rekavši kako Ilidža tokom cijele godine radila na onome što se može desiti, u smislu poplava i rasta vodostaja.

“Mi smo radili čišćenje svih malih potoka, rijeka i tako dalje. Čak smo imali više zahvata i na rijeci Željeznici. Trudili smo se da sav kritična mjesta, makar privremeno poboljšamo. Ono što je definitivno, što mogu reći, jeste da nismo uradili proširenje riječnog korita u predjelu Otesu, u mjestu Sastavci, rijeka Željeznica bi sigurno izlila na području Otesa. Ono što dalje radimo, jeste da kontrolišemo manje rijeke koje imamo na teritoriji Općine Ilidža. Uklanjamo drveća i sve što rijeka nanese. Na terenu smo zaista 24 sata, tako da bih se ovim putem zahvalio građanima koji su pomogli i bili na terenu još od nedjelje“, ističe Muzur.

Načelnik Općine Trnovo je rekao kako je stanje stabilno.

“Mi smo znali da će stanje biti stabilno, jer u ponedjeljak naveče je počeo da pada snijeg na Treskavici i Bjelašnici, tako da smo tog momenta znali da ćemo biti mirni“.

Stabilno je stanje i u Općini Ilijaš, gdje je služba civilne zaštite bila stalno na terenu.

“Imali smo nekoliko intervencija koje su uglavnom pojedinačne naravi. Nismo imali značajnijih izlijevanja vodotoka”, rekao je načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić.

Leave a Comment