Obilježena 29. godišnjica masakra na Markalama i Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane u agresiji u periodu 1992-1995

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje obilježen je Dan sjećanja na sve ubijene

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje obilježen je Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine i 29. godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12,10 i 1,20 sati, kada je sa položaja Vojske Republike Srpske, koji su se nalazili na području Mrkovića, ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara. Granata je pala na prepunu pijacu, ubivši 68 građana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

Cvijeće su položili predstavnici nekoliko nivoa vlasti, predstavnici udruženja i članovi porodica stradalih žrtava. Počast su odali i položili cvijeće i predstavnici Općine Trnovo, predsjedavajuća Općinskog vijeća Trnovo Amina Dedić i Vildana Smajović, sekretar Općine Trnovo.

Održana je i zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja KS, koji su ujedno bili i organizatori komemoracije.

Leave a Comment