Tri dana na Bjelašnici

Održano prvo takmičenje u turnom skijanju u BiH Prvo takmičenje u turnom skijanju u BiH u organizaciji EUFOR-a,

Održano prvo takmičenje u turnom skijanju u BiH

Prvo takmičenje u turnom skijanju u BiH u organizaciji EUFOR-a, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Saveza gorskih službi spašavanja održano je u petak,03.02.2023. godine na Bjelašnici. Znak za početak utrke u kojoj je učestvovalo 80 takmičara dao je komandant austrijskog kontingenta EUFOR-a brigadir Peter Nagelstrasser, saopćeno je iz EUFOR-a.

Takmičenje je održano pod nazivom „Runolist“, po cvijetu koji je simbol alpskih sportova i planinskih jedinica Austrijske vojske, kao i gorskih timova spašavanja. Takmičenje je održano u četiri različite kategorije. Od takmičara se tražilo da savladaju ”Tehnički put”, na kojem su penjući se stazom od 4,61 km napravili uspon od 590 metara od Babinog dola do međustanice.

Učestvovalo je 85 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije, SAD, Italije, Slovačke, Hrvatske i Francuske.

Turno skijanje uključuje penjanje i spuštanje skijama sa planina i planinskih obronaka. Protivklizne navlake za skije, specijalni vezovi, lagane skije i čizme omogućavaju uspon na snijegom pokrivene vrhove.

 

 

Održan Ski kup ”Srebrena lisica”

U subotu su proglašeni pobjednici SKI Kupa ”Srebrena lisica”, koji je u kalendaru takmičenja Ski saveza BIH, a organizuje ga Ski klub ”Bjelašnica”. Kup “Srebrna lisica” već petnaest godina svojom tradicijom značajno doprinosi promociji alpskog skijanja u BiH, kako i promociji Bjelašnice kao ski centra i atraktivne turističke destinacije.

Takmičenje je održano u petak i subotu, 3. i 4. februara, 2023. godine, takmičilo se u disciplinama veleslalom i slalom, a kategorije takmičara su djevojčice i dječaci u dobi od šest do šesnaest godina.

Revijalna trka ” Veseli veleslalom” je održana u petak, 03.02.2023. godine u 19,00 sati, koja se održava već drugu godinu za redom kao revijalna utrka paralelnog veleslaloma za roditelje i djecu.

Inače, ovoga vikenda Bjelašnicu je posjetio veliki broj građana i turista, iako nije bio sunčan dan, skijali su se, sankali i šetali. Pogotovo su uživali najmlađi, te ih ni hladan vjetar nije spriječio da uživaju u zimskoj čaroliji.

Zbog jakog vjetra tokom vikenda nije radio šestosjed, u funkciji su bili liftovi Bx1, Bx2, K1, četverosjed i baby liftovi.

Leave a Comment