Premijer Uk održao sastanak s načelnicima Općina i zamjenikom gradonačelnice: Efikasnijom saradnjom do bržeg razvoja

S ciljem efikasnije saradnje, rješavanja problema i brže provedbe projekata, odnosno bržeg razvoja Kantona Sarajevo, premijer Nihad Uk

S ciljem efikasnije saradnje, rješavanja problema i brže provedbe projekata, odnosno bržeg razvoja Kantona Sarajevo, premijer Nihad Uk danas je održao radni sastanak s načelnicima, odnosno predstavnicima devet sarajevskih općina, te zamjenikom gradonačelnice Harisom Bašićem.

Kako je u uvodnom obraćanju naveo premijer Uk, namjera mu je da ovakvi sastanci budu redovni i trebali bi se održavati svaka tri mjeseca. Svaki od njih bit će posvećen određenoj temi, a na njima će, osim premijera i načelnika, biti prisutni i resorni ministri, te predstavnici nadležnih općinskih službi. U međuvremenu, premijer Uk je najavio pojedinačne sastanke sa svim načelnicima općina u Kantonu na kojima će se detaljnije govoriti o konkretnim projektima u svim lokalnim zajednicama.

Tokom današnjeg susreta načelnici su svi pojedinačno iznijeli najveće probleme u funkcioniranju njihovih lokalnih zajednica, te prijedložili konkretne načine za njihovo prevazilaženje. Među ostalim, akcent su stavili na probleme s prostornom dokumentacijom i urbanističkim planiranjem, primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, nejasne nadležnosti između različitih nivoa vlasti, pitanja komunalne infrastrukture i djelovanja komunalnih preduzeća, nemogućnosti gradnje zbog različitih vrsta zabrana i čitav niz dugih pitanja.

Svi učesnici sastanka su iskazali spremnost da čvršćom saradnjom i češćim kontaktima riješe pitanja koja su dugo stajala po strani, kako bi se općine, grad i kanton što brže razvijali.

 

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment