Nova Strategija razvoja Općine Trnovo 2023.-2027.

Na prethodnoj (17.redovnoj) sjednici usvojena je Strategija održivog razvoja Općine Trnovo za period 2023-2027. godine. Nosilac izrade nove

Na prethodnoj (17.redovnoj) sjednici usvojena je Strategija održivog razvoja Općine Trnovo za period 2023-2027. godine. Nosilac izrade nove Strategije Općine je Privredna komora Kantona Sarajevo, stoga je gost sjednice bio predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Muamer Mahmutović koji se obratio ovom prilikom Općinskom vijeću, te između ostalog čestitao Općini Trnovo na ponuđenom planu razvoja.

Prethodna Strategija razvoja Općine Trnovo realizirana je u smislu njenih ciljeva koji su postavljeni, ali i mjera koje je bilo planirano provesti, što potvrđuju statistički podaci koji govore da je Općina Trnovo u prvoj grupi po indeksu razvijenosti općina, gradova i kantona u FBiH.

Nova integrisana Strategija razvoja predviđa petogodišnji period, dakle period do 2027. godine. Donošenje ovog strateškog dokumenta vrlo je važno, jer je ono polazna tačka za izradu dokumenta okvirnog Budžeta Općine ali i godišnji budžet Općine Trnovo. Upravo nova razvojna Strategija Općine putokaz je budućeg razvoja ove lokalne zajednice u narednih pet godina. Na njenoj izradi radio je tim eksperata, predstavnici službi Jedinstvenog općinskog organa Općine Trnovo, Općinskog vijeća i drugih ustanova.

U periodu koji Strategija obuhvata planirani su konkretni projekti, uz viziju i strateške ciljeve.

Vizija:  Vodeća destinacija sportsko-rekreativnog i ruralnog turizma u BiH, prepoznatljiva po ponudi organskih poljoprivrednih proizvoda, te ugodnom i zaštićenom ambijentu za život.

Vizija će se realizirati kroz tri strateška cilja a to su:

  1. Održivi razvoj turizma i organske poljopriredne proizvodnje
  2. Inkluzivan društveno-ekonomski rast uz poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja
  3. Savremena I ekološki održiva infrastruktura

 

-Općina je imala toliko aktivnosti da je počela da privlači ljude u  smislu življenja, ali i poslovanja u općini. Prema podacima Agencije koja prati stepen razvijenosti svih općina u FBiH mi smo značajno napredovali iz nerazvijenih u jako razvijene Općine po indeksu razvijenosti u Federaciji. Ono što nam je cilj je da budemo još bolji i napredujemo iz godine u godinu, te da ostvarimo svoju viziju a da bismo ostvarili viziju važno je identificirati aktivnosti koje se trebaju obaviti.

-Turizam kao grana privrede u BiH nije ni polovično iskorištena, unatoč povoljnom geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama i kulturno-historijskom naslijeđu, a razlog tome je nepostojanje vizije razvoja turizma, kao i nedostatak ulaganja. Snažno vjerujem u naše planirane aktivnosti, većinu njih smo već započeli, a obzirom na naše potencijale i kapacitete ne sumnjam u ostvarenje vizije Općine Trnovo, istakao je Općinski načelnik.

 

 

Strategija razvoja Općine Trnovo 2023.-2027.

Ajla Lindov

Leave a Comment