Ramazanska priča iz Trnova zaokružena iftarom sugrađana sa Općinskim načelnikom u centralnoj džamiji u Trnovu

Trnovo je mjesto gdje se njeguju tradicija i običaji, a Ramazani imaju posebnu čar.  Sve izgleda baš kao

Trnovo je mjesto gdje se njeguju tradicija i običaji, a Ramazani imaju posebnu čar.  Sve izgleda baš kao nekada. Na svakom koraku uz miris somuna i tople tope od domaćih jaja, kajmaka i sira osjeti se duh Ramazana.

Općinski načelnik i uposlenici Općine, uz dobročinitelje koji su pomogli obezbijediti hranu, pripremili su i podijelili iftare u svim mjesnim zajednicama općine.

Nakon mjesne zajednice Dejčići i Delijaši, u srijedu je u MZ Šabići podijeljeno 140 iftara, dok je u petak protekle sedmice priređen iftar u Kijevu za 298 građana, gdje je gost, na zadovoljstvo džematlija bio imam i hafiz Amar Bašić.

Sinoć, u mubarek 27-oj noći Ramazana Općina Trnovo organizovala je posljednji iftar za ovu godinu. U centralnoj džamiji u Trnovu iftarilo je oko 90 sugrađana nakon čega je nastavljeno sa prikladnim druženjem i ibadetom. Istovremeno, u pred iftarsko vrijeme proteklog dana uposlenici Općine i volonteri podijelili su oko 300 iftara za starije i bolesne sugrađane po naseljima ove mjesne zajednice koji nažalost nisu bili u prilici da prisustvuju iftaru.

– Naš kolektiv svake godine praktikuje neki dobrovoljni rad, tako smo ove godine došli na ideju da to bude sudjelovanje u organizaciji, podijeli iftara uz pomoć dobrih ljudi koji su pomogli.

U čast mubarek mjeseca ramazana i najdražeg gosta u kućama naših građana, mi ovim gestom želimo se približiti jedni drugima, družiti se, zajednički raditi, jer to i jeste smisao Ramazana-približiti se i jačati vezu sa Gospodarom, a zatim jačanje veze sa porodicom, rodbinom i prijateljima.

Bajram dočekujmo kao vjerničku radost, čista srca i otvorene duše.

 

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment