Darivanje krvi je postupak solidarnosti

U toku je darivanje krvi, u zgradi Doma kulture u Dejčićima.  Kako je najavljeno još prethodne sedmice, akcija

U toku je darivanje krvi, u zgradi Doma kulture u Dejčićima.  Kako je najavljeno još prethodne sedmice, akcija darivanja krvi čiji je organizator Crveni križ Trnovo u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH danas je počela u 12 sati, a završava u 15 sati.

Ovakve akcije ističu činjenicu da je potreba za krvi kontinuirana pa je važan stalni odziv građana na organizirane akcije darivanja krvi, kako bi se osigurale dovoljne količine doza krvi potrebnih za normalan i redovan rad zdravstvenih ustanova.

  • Zadovoljni smo odzivom građana, posebnu zahvalnost dugujemo uposlenicima komunalnog preduzeća Trnovo koji su se masovno prijavili za darivanje krvi. Moram istaći da je bio poprilično velik broj zainteresovanih da učestvuju u ovoj humanoj akciji, za koje je nakon medicinskog pregleda ustanovljeno da ne mogu biti darivaoci. U ime organizatora hvala svim današnjim darovateljima tečnosti koja život znači, ali i onima koji su imali dobru namjeru kazala je predsjednica Udruženja Crveni križ Općine Trnovo.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života. Ovaj postupak pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije, te predstavalja podršku kompleksnim medicinskim i hiruškim postupcima. Također ima važnu ulogu očuvanja života u brizi o majkama i djeci, kao i u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće.

Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sistema. Adekvatne zalihe krvi se mogu obezbjediti samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

  • Želim da pozovem sve, da motivišem zdrave ljude, a naročito mlade da se odluče na isti korak, da stvorimo povezanu i jedinstvenu zajednicu, jer nikada ne znamo da li ćemo možda i sami trebati ovakav vid pomoći. Uvijek se odlično osjećam nakon darivanja, kazala je jedna od redovnih darivateljica krvi.

 

 

 

A.L

 

Pin It

Leave a Comment