Obilježena godišnjica formiranja ”Odreda Bjelašnica”

Pripadnici nekadašnjeg ”Odreda Bjelašnica”, članovi boračkih udruženja Općine Trnovo, bivši borci, predstavnici Općine Trnovo, šehidske porodice i prijatelji,

Pripadnici nekadašnjeg ”Odreda Bjelašnica”, članovi boračkih udruženja Općine Trnovo, bivši borci, predstavnici Općine Trnovo, šehidske porodice i prijatelji, jučer su obilježili godišnjicu formiranja ”Odreda Bjelašnica”. Organizator obilježavanja bilo je Udruženje RVI Općine Trnovo uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Proučen je Jasin šehidima ovoga odreda, koji su dali svoje živote braneći šire područje Bjelašnice, kao i Bosne i Hercegovine u periodu 1992-95 godine. Počast su odali i položili cvijeće – delegacija Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija udruženja veterani policije Općine Trnovo i delagacija OO SDA Trnovo.

O formiranju i ratnom putu ”Odreda Bjelašnica” govorio je Ahmet Novalić, uz prisjećanje na ratna dešavanja na širem platou Bjelašnice.

Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća, u džamiji Rakitnica proučen je tradicionalni Mevlud-i Šerif.

Također, u okviru manifestacije ”Dani formiranja Odreda Bjelašnica”, na sportskom igralištu ”Škole u prirodi” u Šabićima održan je i malonogometni turnir, a prvo mjesto osvojila je ekipa ”Trnovo”.

Poruka jučerašnjegobilježavanja je da treba pamtiti događaje i ljude koji su dali svoje živote, kao i sve one koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

Leave a Comment