Na Bjelašnici 14-ti po redu Rehabilitacioni kamp “Bjelašnica 2023”

#pozovi 17010 Rehabilitacioni kamp pod nazivom „Bjelašnica 2023“ započeo je u ponedjeljak a završava sutra, 21.07.2023. godine. Po

#pozovi 17010

Rehabilitacioni kamp pod nazivom „Bjelašnica 2023“ započeo je u ponedjeljak a završava sutra, 21.07.2023. godine. Po 14-ti put po redu održava se na našoj olimpijskoj planini Bjelašnici. Preko 200 mališana, njihovih roditelja i braće i sestara sa područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak borave na Bjelašnici.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, zatim psihosocijalno jačanje i uključivanje u grupu vršnjaka, te možda i najznačajniji segment podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja.

Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat stavljamo na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka. Kao i svake godine posebno smo ponosni na volontere kampa iz naše grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća, istakli su iz Udruženja „Srce za djecu“.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja. Općina Trnovo je ove godine donirala simboličan iznos od 2000 KM, te je sam kamp posjetio Općinski načelnik.

– Često sam ovih dana na Bjelašnici, vidim djecu, obično imaju neke svoje aktivnosti, posmatrao sam ih, dječiji duh i dječija radost je ono što liječi i nas starije, pa vjerujem da će pobijediti i svaku bolest ako Bog da. Želim im svu sreću svijeta, kazao je Općinski načelnik u ovom povodu.

 

Pin It

Leave a Comment