Potpisan sporazum o sufinansiranju u sali Fonda memorijala

Fond memorijala osnovan je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo. Prvobitna misija Fonda bila je upravo to,

Fond memorijala osnovan je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo. Prvobitna misija Fonda bila je upravo to, da se sistemski riješi izgradnja i postavljanje, te na koncu i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, ali i nadgrobnih spomenika za veterane, pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kao i ostala spomen-obilježja.

U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala danas je potpisano nekoliko sporazuma o sufinansiranju projekata iz oblasti promoviranja kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja, a jedan od njih je i sa Općinom Trnovo. Potpisivanjem ovih sporazuma, Fond Memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastavljaju aktivno sudjelovati u realizaciji, podršci i promociji projekata koji doprinose institucionaliziranju kulture sjećanja. Sredstva koja je prethodnih godina izdvajao Fond memorijala i Ministarstvo za Općinu Trnovo između ostalog, usmjeravana su u sanaciju i održavanje mezarja. Ovoga puta sredstva će biti usmjerena u sufinansiranje projekta postavljanja ograde na mezarju u naselju Godinja.

Ovakvi projekti ostaju trajno naslijeđe za generacije koje dolaze, čuvajući sjećanje na važne događaje iz prošlosti, zaključak je sa današnjeg potpisivanja Sporazuma.

„Istinski dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, ministru Osmanoviću i naravno Fondu memorijala, na čelu sa direktorom Ahmedom Kulanićem putem kojih se realizuju ovi za nas značajni projekti. Zahvalni smo za pomoć i odličnu saradnju koju imamo“, istakao je pomoćnik Općinskog načelnika, gospodin Esad Velić koji je danas potpisao ovaj Sporazum u ime Općine Trnovo.

Pin It

Leave a Comment