Obilježena 31. godišnjica bitke za Trnovo

Porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja, veterani proteklog rata, predstavnici Općine Trnovo, vijećnici Općinskog vijeća, brojni

Porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja, veterani proteklog rata, predstavnici Općine Trnovo, vijećnici Općinskog vijeća, brojni gosti i sugrađani jučer su obilježili 31. godišnjicu ”Bitke za Trnovo”. Organizator obilježavanja bilo je Udruženje Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Trnovo uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Obilježavanje je upriličeno pored spomen-obilježja izgrađenog u znak sjećanja na poginule branitelje Trnova, kod zgrade Općine.

Naime, ratne 1992. godine, 30. avgusta odigrala se jedna od najznačajnijih bitaka koje su se vodile na teritoriji općine Trnovo i šire. Trnovljaci su oslobodili svoj grad od agresora, a mnogi su u toj borbi dali svoje živote. Svake godine, sada već tradicionalno se obilježava ovaj datum, u tom povodu proučen je Jasin i dova, a počast šehidima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali su – delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca na čelu sa ministrom Nedžadom Lokmićem, delegacija Koordinacije boračkih udruženja Federacije BiH, delegacija Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženje Kantona Sarajevo, delegacija Saveza Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, delegacija 1.Bošnjačke brigade, koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo i delegacija OO SDA Trnovo.

Prigodnim govorom skupu se obratila predsjednica ”Udruženja Organizacija porodica šehida i poginulih boraca” Općine Trnovo Sifa Dreca, a historijski čas o značaju ”Bitke za Trnovo” održao je ratni komandant Edhem Godinjak. Skupu se obratio i Federalni ministar za pitanja boraca, Nedžad Lokmić. Ministar je ovom prilikom kazao da je ovo prilika da se zahvalimo majkama i očevima što su nam podarili takve hrabre sinove i kćeri, bez kojih mi danas ne bi bili ovdje. Oni su u teškom, tragičnom ali i slavnom vremenu odbrane od agresije ugradili svoje živote u temelje naše slobodne i demokratske države. Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza, moramo pričati o njihovoj hrabrosti i njihovim podvizima, sjećati se njihovih porodica i učiniti da se lijepo osjećaju u vremenu u kojem živimo, biti sretni da te porodice žive u našem komšiluku, zaključio je.

Poruka ovogodišnjeg obilježavanja je da moramo njegovati kulturu sjećanja, sjećati se naših hrabrih branitelja, a istina mora biti naša vječna obaveza.

Leave a Comment