Obilježena godišnjica diverzantske akcije Čakle i Dana diverzanata

Na obilježavanju 29. godišnjice diverzantske akcije Čakle i Dana diverzanata Prve bošnjačke brigade Armije RBiH, danas su se

Na obilježavanju 29. godišnjice diverzantske akcije Čakle i Dana diverzanata Prve bošnjačke brigade Armije RBiH, danas su se okupili bivši diverzanti, veterani rata, porodice šehida i prijatelji, predstavnici boračkih udruženja, gosti i brojni građani. Obilježavanju su također prisustvovali i učenici OŠ ”Zaim Kolar” iz Dejčića.

Organizator obilježavanja, koje se održalo na platou Čakle, bilo je Udruženje JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo, uz finansijsku podršku Ministarstva za pitanja boraca Kantona Sarajevo i Općine Trnovo.

Odata je počast svim poginulim i umrlim braniteljima u proteklom ratu, pripadnicima diverzantskog voda Prve bošnjačke brigade, te Mehanić Mirsadu koji je poginuo na Čaklama.

Odali su počast i položili cvijeće delegacije – Općine Trnovo, Koordinacija boračkih udruženja KS sa članovima specijalne jedinice-Vikićevci, zatim pripadnici Udruženja najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka KS, Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, Udruženje veterani policije Općine Trnovo, te Udruženje Prve bošnjačke brigade u čije ime su učenice i učenici OŠ “Zaim Kolar” položili cvijeće.

 

Na platou Čakle, mjestu pogibije Mehanić Mirsada, pored već navedenih delegacija počast je odala i položila cvijeće i njegova porodica, supruga i sestre. Mirsad je bio pripadnik DIV-a Prve bošnjačke brigade i obavljao dužnost komandira voda. Poginuo je 06.10.1994. godine u oslobađanju platoa Bjelašnice u mjestu Čakle.

Proučen je Jasin i dova, a historijski čas o dešavanjima na Čaklama održao je jedan od pripadnika DIV-a Ismet Imamović.

Poruka ovogodišnjeg obilježavanja je da heroji, Trnovski diverzanti, zaslužuju sjećanje i poštovanje, kako oni koji su dali svoje živote, tako i oni koji su živi.

Pin It

Leave a Comment