Veliko ne pritiscima i lažima!

OPĆINA TRNOVO  – OPĆINA   POSVEĆENA  STANOVNICIMA TRNOVA Općina Trnovo je skoro pa svakodnevno suočena sa pretencioznim naslovima i

OPĆINA TRNOVO  – OPĆINA   POSVEĆENA  STANOVNICIMA TRNOVA

Općina Trnovo je skoro pa svakodnevno suočena sa pretencioznim naslovima i neargumentovanim prozivkama i člancima pojedinih medija. Unatoč želji da se naš rad predstavi u negativnom smislu i dimenziji koja je nama nepoznata, Općina Trnovo ne gubi nadu da  njeni stanovnici kao i mnogi drugi koji nas svakodnevno posjećuju jasno vide i lako zaključuju da se u Općini radi predano, posvećeno i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Obavljati javni posao  nikada nije bilo lako, a danas skoro pa nemoguće. Na pitanje “zašto „ teško da je dati i jedan drugi odgovor osim da vam nažalost mogu oprostiti sve osim uspjeha.

Općina Trnovo nedavno je bila predmetom revizije Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine pa iz rubrike vjerovali ili ne mediji nas prozvaše da pogodujemo privatnicima. A znate li zašto?  Zato što izvođaču radova na jednom od investicionih projekata nismo naplatili penale za kašnjenje u radovima na čitavih 11 dana. Postavljamo pitanje svima nama, a posebno političarima, ali i medijima koji su više nego svjesni u kakvim problemima se danas nalazi građevinski sektor i  koji se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom radne snage, da li je ekonomski opravdano naplatiti „penale“ firmi koja se uz sve nedaće sa kojima se suočava kasni sa rokom u izvođenju samo 11 dana.

U revizorskom izvještaju istina stoji da nije izvršena revalorizacija stalnih sredstava iako je inflacija na godišnjem nivou veća od 10%. Istina je da na naš upit prema mjerodavnima da li da izvršimo revalorizaciju u visini od 10% ili 17% koliko iznosi zvanična inflacija nismo dobili odgovor kako mi, tako ni druge općine, pa se opravdano postavlja pitanje u kojem procentu bi istu bilo potrebno izvršiti a da ne pogriješimo. Mjerodavni ćute – mi krivi.

U protekloj godini vršeno je i usklađivanje osnovice i boda potrebnih za obračun plaće uposlenicima kako u Trnovu tako i u svim općinama Kantona Sarajevo. Iako se Ured za reviziju i sam uvjerio da se obračun plaća i ugovora o djelu vrši na ispravan način u skladu sa Budžetskim sredstvima i kolektivnim ugovorom te u skladu sa sporazumom sa resornim ministarsvom, mediji nas valjda iz želje za senzacionalizmom ponovo prozvaše bez ijednog opravdanog argumenta.

Istina je sljedeća, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je Općini Trnovo (kao i desetinama drugih općina)  dalo mišljenje sa rezervom. Preporuke date u mišljenju su najvećim djelom već inkorporirane u rad administracije još u toku postupka revizije. Na otklanjanju par preostalih preporuka se kontinuirano radi i sretni smo da imamo priliku unaprijediti rad.

Svoje saopćenje želimo završiti riječima da je Općina Trnovo odgovorna lokalna zajenica posvećena svojim građanima i da svakodnevno radi na unapređenju ne samo infrastrukture nego i svih drugih društvenih sadržaja koji koriste građani Kantona i šire. Potičemo poljoprivrednike, stočare, brinemo  o najmlađima, nasjtarijima i socijalno ugroženima pa se izvinjavamo što na jedan račun nismo evidentirali u čast koga i čega je organizovan ručak. Ne, nije to javašluk, kako kažu, to je propust koji se istina nije trebao desiti ali nije ni greška koja se ne može popraviti. Posebno nije razlog da nam se lijepe etikete koje nam lijepe.

Nastavljamo raditi, nećemo stati, uvažit ćemo svaku dobru primjedbu, prijedlog i preporuku, a sve vas pozivamo da uživate u čarima naših pripodnih ljepota koje smo vam učinili dostupnima.

Leave a Comment