Projekat obnove Kuće spasa na Bjelašnici

Završena je obnova Kuće spasa na Bjelašnici. U proljeće je planirano da se završi unutrašnje opremanje kuće, te

Završena je obnova Kuće spasa na Bjelašnici. U proljeće je planirano da se završi unutrašnje opremanje kuće, te vanjsko-hortikulturno uređenje oko samog objekta. Bit će ovo prostor za planinare, turiste, gorsku službu spašavanja, putnike namjernike, ali će zadržati djelimično i prvu namjenu a to je mjesto za spas od hladnoće i oluja.

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se Kuća spasa. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

Kuća spasa u agresiji na Bosnu i Hercegovinu bila je skoro upotpunosti uništena. Općina Trnovo 2020. godine počela je sa rekonstrukcijom kuće koja je završena, a to će doprinijeti podizanju kvaliteta u turističkoj ponudi.

Kako smo već naprijed naveli objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna površina kuće je oko 600 kvadratnih metara, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, salu za sastanke i terasu, te prateće sadržaje kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak.

Vrijednost ugovora bila je 638.745 maraka, a investitor radova je Općina Trnovo, uz materijalnu podršku Vlade Federacije BiH i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kuća spasa nakon rata

 

Pin It

Leave a Comment