U petak održana konferencija za medije u povodu održavanja FIS Evropa kup utrke

Jedan od najvažnijih sportskih događaja za prostor cijele Bosne i Hercegovine je organizacija FIS Evropa kup utrke u

Jedan od najvažnijih sportskih događaja za prostor cijele Bosne i Hercegovine je organizacija FIS Evropa kup utrke u alpskom skijanju koji će se održati na Bjelašnici u februaru, a tim povodom u petak je organizovana konferencija za medije na kojoj je najavljen ovaj veliki događaj.

Drugu godinu zaredom organizira se utrka iz FIS Evropa kup takmičenja. Prošle godine učestvovalo je 65 takmičara, a ove će ih biti čak 89, tako da će to biti najveći skijaški događaj u našoj zemlji u posljednjih 35 godina.

Direktor preduzeća ZOI'84 Jasmin Mehić prezadovoljan je što se nastavlja pozitivan trend razvoja Bjelašnice kao regionalnog ski centra te najavio korak po korak dovođenje FIS Svjetskog kupa u našu zemlju, što je i najveće takmičenje u skijaškom svijetu.

Pored Općinskog načelnika i direktora preduzeća ZOI'84 na konferenciji u ovom povodu obratili su se premijer Kantona Sarajevo Nihad UK, zatim Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, te se ispred sponzora NLB banke obratila direktorica Lidija Žigić.

Općinski načelnik Ibro Berilo ponosan je na sve ono što se posljednjih godina događa na Bjelašnici te najavljuje nova ulaganja.

“Ponosan sam što imam priliku sjediti s ljudima koji najviše ulažu u općinu. Rekao bih da se utrka održavana na lokaciji Babin Do, a ne na Bjelašnici, jer se ona proteže skoro do Konjica i veliki je to prostor, zbog čega imamo niz ekoloških problema koji nisu utvrđeni s jasnim i tačnim navodima. Želim se zahvaliti ministrima, Vladi Kantona Sarajevo i svima koji su investirali ogroman novac te omogućili da možemo organizovati velika evropska takmičenja. Moramo nastaviti dalje ulagati i investirati u općinu. Uvijek 70 posto budžeta ulažemo u infrastrukturu u cijelu općinu jer je to ogroman prostor. Želimo da nastavimo razvoj ovog prostora jer zaista zimski centar može biti regionalni centar i to jeste, ali moramo ulagati i otvarati nove staze. Imamo takmičarske staze, ali ne i rekreativne i to moramo uraditi u narednom periodu. Drago mi je što smo svi na okupu, danas funkcionišemo kao jedna porodica i to je najpozitivniji primjer u Kantonu Sarajevo. Nastavit ćemo zajedno raditi na razvoju prostora i unapređenju kantona”, završio je konferenciju za novinare načelnik Berilo.

Što se tiče same utrke, takmičari iz 21 zemlje sudjelovat će u utrkama Super G discipline koje su na rasporedu 16. i 17. februara, u danima kada se navršava 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Prošlogodišnja ženska utrka donijela je ocjenu devet od 10, a ove godine organizatori ciljaju na deset. Veliki zadatak je pred svim organizatorima, ali je glavni dio priprema već u toku.

Leave a Comment