Matične knjige Općine Trnovo – 2023. godina

U Općini Trnovo u protekloj godini je 37 parova izreklo svoje sudbonosno „Da“. Građanski brak, zakonom uređena životna

U Općini Trnovo u protekloj godini je 37 parova izreklo svoje sudbonosno „Da“.

Građanski brak, zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca sklapa se saglasnom izjavom pred matičarem. Sklapanje braka je jednostavan proces u Općini Trnovo. Uz potrebnu, zakonom propisanu dokumentaciju vjenčanje u Općini i na njenom cjelokupnom teritoriju je dostupno svakim danom. Svi potrebni obrasci za prijavu vjenčanja su dostupni na šalter-sali Općine.

Prema socijalnom programu Općine, po prvi put Budžetom iz 2017. godine dodijeljivana su sredstva za potporu novovjenčanih parova. Općina Trnovo će sada već sedmu godinu za redom, i u tekućoj 2023. godini novim bračnim parovima isplaćivati jednokratnu novčanu pomoć – poklon u iznosu od 500,00 KM. Na ovaj način Općina želi pomoći mladima u zasnivanju porodice.

Svečani čin u sali Općine

U 2023. godini u Općini Trnovo upisano je 25 beba u matičnu knjigu rođenih

Općina već četiri godine obezbjeđuje dodatne naknade porodicama za svako novorođeno djete. Naime, općina je 2015. godine donijela odluku kojom se odobrava isplata novčanih sredstava iz Budžeta Općine za novorođenu djecu u periodu od 12 mjeseci, u iznosu od 50,00 KM mjesečno a koja su upisana u matičnu knjigu rođenih Općine Trnovo i čiji roditelji aktivno žive na teritoriji iste.

Cilj projekta je podstaći natalitet na području općine Trnovo

 

 

Prema izvještaju za proteklu godinu, kada su u pitanju matične knjige Općine, napomenut ćemo i da je u matičnu knjigu umrlih upisano 39 osoba.

Leave a Comment