Obilježen Dan nezavisnosti i Dan prvog otpora agresiji na BiH u Trnovu

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, na centralnom spomen obilježju u Trnovu, obilježen je Dan nezavisnosti BiH

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, na centralnom spomen obilježju u Trnovu, obilježen je Dan nezavisnosti BiH i Prvog organizovanog otpora agresiji na BiH – u Trnovu, poznat još kao Barikade. Cvijeće su položili i odali počast delegacije – Općine Trnovo, Udruženje “Patriotska liga” općine Trnovo sa boračkim udruženjima općine Trnovo, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Prva Bošnjačka brigada, Udruženje veterani policije Općine Trnovo, Koordinacija boračkih uruženja Kantona Sarajevo i Općinska organizacija SDA Trnovo.

Manifestacija obilježavanja nastavljena je u sali Općine priogodnim obraćanjima i historijskim časom na ovu temu, koji je održao profesor Fakuleta Političkih nauka, profesor doktor Amer Osmić. Prisutnima se obratio ispred organizatora obilježavanja Barikada gospodin Edhem Godinjak, nakon čega je uručio i Plakete ispred Udruženja Patriotska liga. Dobitnici Plakete su Mirza Terzo (Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata), Omer Osmanović (Ministarstvo za boračka pitanja) i gospodin Ismet Godinjak.

Ispred dobitnika priznanja kratko se obratio i zahvalio Ministar za boračka pitanja KS, gospodin Omer Osmanović.

Obilježavanje su organizovali Općina Trnovo i UB ”Patriotska liga” Općine Trnovo, uz prisustvo brojnih zvaničnika svih nivoa vlasti, predstavnika boračkih udruženja, porodica šehida, veterana rata, predstavnika privrednih subjekata, te brojni građani.

Poruka današnjeg obilježavanja je da moramo biti zahvalni onima koji su odbranili našu nezavisnost, pogotovo onima koji su u toj borbi dali svoje živote, te prenositi mladima događaje iz tog perioda kako bi znali čuvati svoju domovinu.

U programu obilježavanja su učestvovali i učenici naše OŠ “Zaim Kolar” Dejčići izvođenjem recitala o domovini.

 

Leave a Comment