Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Trnovo

Općina Trnovo prigodnim je sadržajima obilježila Dan Općine. Status općine koji je Trnovo dobilo 17.marta 1996. godine je

Općina Trnovo prigodnim je sadržajima obilježila Dan Općine.

Status općine koji je Trnovo dobilo 17.marta 1996. godine je status herojske borbe naših vitezova za cjelovitu, slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, te je taj dan Općinsko vijeće proglasilo Danom naše Općine.

Program obilježavanja započeo je protekle sedmice polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima Trnova i onima koji su dali svoje živote braneći Trnovo na centralnom spomen-obilježju Igman-Veliko polje, kao i polaganjem cvijeća uvaženom komandantu Prve Bošnjačke brigade Selimu Hamziću, zatim je upriličen prijem penzionera, obilježen je Dan Općine sa najmlađim stanovnicima u osnovnoj školi „Zaim Kolar“ u Dejčićima, dok je jučer upriličena centralna svečanost u hotelu „Han“ na Bjelašnici.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života općine Trnovo, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, kao i brojni građani. Svečanu sjednicu otvorila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Amina Dedić, istaknuvši važnost današnjeg dana i uputivši čestitku povodom Dana Općine svim građanima.

Pojedincima i kolektivima koji su dali naročit doprinos u razvoju i afirmaciji Trnova dodijeljena su ovogodišnjia Općinska priznanja. Povelja počasnog građanina uručena je Osmanu Smječaninu, a dobitnici Plaketa Općinskog vijeća su Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda i Ministar privrede Kantona Sarajevo, Zlatko Mijatović.

Općinsko priznanje Stećak dobili su: Avdo Vatrić i Hamdija Efendić, koji su svojim radom i djelovanjem dali doprinos za Općinu Trnovo i njene građane.

Zahvalnice Općine Trnovo su uručene: Jasminu Kasumoviću, Klubu za praktično streljaštvo i taktički trening- Ronin Trnovo, kao kolektivu za doprinos i podršku Općini Trnovo u promociji i razvoju turizma, zatim dr. Adiu Hadžismajloviću, Mujan Adnanu, dr.Rama Muhamedu, Kasumagić Vedadu, Pločo Salemu, dr.Benjaminu Kulovcu i kolektivu Hoše Komerca.

Na svečanoj sjednici obratili su se Ministar sporta i kulture, gospodin Magoda, koji je svojim radom i djelovanjem doprinio razvoju lokalne samouprave i dao izuzetan doprinos u finansiranju projekata iz oblasti sporta i kulture na području općine Trnovo, kao i promovisanju turističkih potencijala Općine. Ministar Magoda zahvalio se Općinskom vijeću i Općinskom načelniku na dodijeljenom priznanju, istaknuvši još jednom tokom svog obraćanja kolika je važnost i veličina projekta Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici.

Na svečanoj sjednici obratio se i gospodin Hamdija Efendić kao dobitnik priznanja Stećak, koji dodjeljuje Općinski načelnik. Hamdija Efendić bivši je direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji je svojim radom i djelovanjem dao značajan doprinos za Općinu Trnovo, te se kroz svoje obraćanje ponajviše osvrnuo na planski razvoj i projekte Općine Trnovo.

Općinski načelnik Ibro Berilo u svom je obraćanju pozdravio sve prisutne, zahvalio svima koji su došli na obilježavanje, kao i svima onima koji doprinose razvoju i prosperitetu Trnova. Govorio je i o realizovanim projektima i onome što je urađeno u protekloj godini, te budućim planovima.

 

U svečanom dijelu programa prikazan je promotivni video Općine Trnovo, zatim video na kojem je prikazan tok realizacije izgradnje projekta Poslovno-sportskog centra Trnovo, te je mladi Trnovljak Adi Vatrić izveo dvije muzičke numere.

U sklopu obilježavanja, neposredno prije svečane sjednice organizovan je i obilazak Poslovno sportskog centra Trnovo koji je u završnoj fazi izgradnje sredstvima Općine Trnovo.

 

Povodom Dana Općine izašao je i novi broj Informativnog biltena Općine Trnovo za 2024. godinu.

Leave a Comment