Obilježen Dan šehida

Dan šehida danas je tradicionalno obilježen posjetom šehidskom mezarju na Igmanu (Velikom polje), gdje se okupilo nekoliko desetina

Dan šehida danas je tradicionalno obilježen posjetom šehidskom mezarju na Igmanu (Velikom polje), gdje se okupilo nekoliko desetina članova porodica šehida, vjernika i predstavnika javnog i društvenog života u Trnovu.

Kratkim govorom o ulozi i značaju žrtve šehida za slobodu bošnjačkog naroda i opstojnost države Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio efendija Abdulah Dedić.

Efendija je podsjetio da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida kako bi se oživjelo sjećanje na djelo najplemenitijih sinova naše domovine, te istakao kako porodice trebaju biti ponosne na to što su njihovi sinovi, braća i očevi šehidi.

U sklopu programa današnjeg obilježavanja imami iz svih mjesnih džamija općine Trnovo su poklonili jasin-dovu šehidima, nakon čega su delagacije ispred Općine Trnovo, Općinskog vijeća i boračkih udruženja Općine Trnovo odale počast i položile cvijeće.

Nakon posjete mezarju i polaganja cvijeća održano je druženje sa članovima šehidskih porodica, u povodu Ramazanskog bajrama i Dana šehida.

Druženju su prisustvovali Općinski načelnik Ibro Berilo, predsjedavajuća i vijećnici Općinskog vijeća.

Podsjetit ćemo i kako je prethodno, a u povodu Ramazanskog bajrama i Dana šehida, ali i prethodno obilježenog Dana Općine, odnosno Dana reintegracije Udruženje Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Trnovo upriličilo posjetu porodicama šehida, roditeljima šehida i suprugama šehida i tom prilikom uručene su novčane hedije i prigodni pokloni koje je obezbijedila Općine Trnovo.

Leave a Comment