Obilježena 32. godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Dejčićke bare u subotu, 06.07.2024. godine, obilježena 32. godišnjica

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Dejčićke bare u subotu, 06.07.2024. godine, obilježena 32. godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice. Obilježavanju je prisustvovao Općinski načelnik, predsjedavajuća Općinskog vijeća, porodice šehida, veterani rata, te brojni građani općine Trnovo. Organizator obilježavanja je Udruženje JOB ”Unija veterana” općine Trnovo uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Na ovom spomen-obilježju uklesano je 48 imena šehida koji su branili ovo područje tokom protekle agresije na BiH. Cvijeće su položili i odali počast: delegacija Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija Prve bošnjačke brigade i delegacija veterana policije Općine Trnovo.

Prilikom prigodnog programa obilježavanja, nakon učenja Jasina i polaganja cvijeća prisutnima se obratio Abdulah Dedić, jedan od direktnih učesnika dešavanja, sada već davne, 1992. godine, naglasivši značaj oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice za šire područje Dejčića, kao i za sam grad Sarajevo.

Straišta su 1992. godine bile najveće artiljerijsko uporište koje je sijalo smrt na ovim područjima. Dana 07. i 08. jula 1992. godine združene jedinice izvršile su napad na ovu važnu kotu i zauzele je, a nakon toga oslobođena je i cijela kotlina. 

Ne gubimo iz vida istinu o prošlosti, prenosimo historiju našoj djeci i unucima jer je to naša dužnost, poruka je današnjeg obilježavanja.

Leave a Comment