Održana smotra folklora u Javorovom Dolu

Ovog vikenda održana je Smotra folklora koja je kao najveća manifestacija te vrste na području općine Trnovo okupila

Ovog vikenda održana je Smotra folklora koja je kao najveća manifestacija te vrste na području općine Trnovo okupila naša domaća i gostujuća folklorna društva i predstavila bogatstvo materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Program je započeo službenim otvaranjem 12-te po redu Manifestacije pod nazivom „Bjelašničke staze“ i nastupima pojedinačnih društava koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo. Raznoliku kulturnu baštinu predstavilo je prvenstveno kulturno-umjetničko društvo „Biseri Bjelašnice, koje je ujedno i organizator smotre, a zatim su se predstavila kulturno umjetnička društva širom Bosne i Hercegovine, KUD „Mošćanica“, KUD „Podveležje“, KUD „Bijelo polje“, te iz Turske kulturno umjetničko društvo „Turhan Polat Ortaokulu Halk Denslar“ , zatim KUD „Rečica“ iz Hrvatske i Severniatsi Vidin iz Bugarske.

  • Manifestacija u Javorovom Dolu je kruna dvadesetogodišnjeg rada gdje smo danas zajedno sa našim prijateljima prezentirali ono što najbolje znamo. Kao jedina manifestacija ovog obima na prostoru općine Trnovo Smotra u folklornom smislu određuje cijelu regiju, a time doprinosi i afirmaciji nacionalne kulturne različitosti i bogatstva. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim učesnicima, njih je ove godine bilo oko 400, a naročito se zahvaljujem gostujućim kulturno-umjetničkim društvima iz Hrvatske, Turske i Bugarske, kazao je predsjednik Upravnog odbora KUD-a „Biseri Bjelašnice“, gospodin Salem Lučkin.

U sklopu današnjeg programa Smotre folklora učesnici su obišli Poslovno-sportski centar Trnovo na Bjelašnici, te su zahvaljujući dobroj saradnji Općine i Olimpijskog centra (ZOI’84) imali obezbjeđenu i besplatnu panoramsku vožnju žičarom.  Uručivanjem Zahvalnica za kolektive i pojedince koji su doprinijeli organizaciji i održavanju ove tradicionalne smotre folklora završen je oficijelni program Internacionalnog festivala.

Internacionalni festival folklora „Bjelašničke staze 2024“ i ove se godine održao uz podršku Općine Trnovo.

  • Smotra folklora u Trnovu se u organizaciji KUD „Biseri Bjelašnice“ održava tradicionalno svake godine, svaki put se istinski radujem i dolazim jer imam priliku vidjeti sve ono najljepše od naše tradicije i običaja, raduje me vidjeti našu nošnju i izvođenje folklornih igara. Kontinuirano održavanje Smotre poticaj je za očuvanje tradicije ovog dijela Bjelašničkog prostora, ali i povod za mnoge mlade i djecu da se učlane u naša folklorna društva, kazao je ovom prilikom Općinski načelnik, Ibro Berilo. 

 

 

Leave a Comment