Zabilježen značajan pomak u razvoju

Općina Trnovo bilježi veliki porast poreskih prihoda u prošloj godini, usljed čega je došlo do značajnog pomaka ove

Općina Trnovo bilježi veliki porast poreskih prihoda u prošloj godini, usljed čega je došlo do značajnog pomaka ove općine na rang listi razvijenosti općina u Federaciji BiH za 2017. godinu. Porezni prihodi općine Trnovo veći su čak tri puta u odnosu na prošlu godinu što se objašanjava povećanjem privrednih aktivnosti i povećanjem investicija. Općinski načelnik Ibro Berilo kaže kako nastoji da Trnovo bude prirodna sredina za moderan, zdrav život, u kojoj se urbani i ruralni sadržaji međusobno prepliću.
Povećanje sredstava u budžetu Općina Trnovo koristi za investicije u projekte koji potiču razvoj turizma Kantona Sarajevo. U nastojanju da se razvije turizam ovog područja, koji ima veliki potencijal i da se ispune svi uvjeti za održavanje EYOF-a Općina sarađuje zajedno sa Vladom KS i resornim ministarstvima.
U toku je realizacija projekata u svim mjesnim zajednicama, a posebno na području Bjelašnice, koje se urbanizuje kroz detaljne planove. Općinski načelnik najavljuje još nekoliko novih investicijskih projekata, a oni ključni za Trnovo u predstojećem periodu tiču se izgradnje poslovno-sportskog centra i ulaganja u obnovljive izvore električne energije.
Nakon završetka velikog projekta-izgradnje novog vertikalnog transporta sa Vladom KS, trenutno je u toku izgradnja garaže u sklopu projekta “Srebrna lisica”. Radovi koji su do sada izvršeni na ovom projektu iznose 700.000 KM, napominjemo da je i izgradnja garaže zajednički projekat sa Vladom KS, ističu u općini.

vertikalni transport1

Vertikalni transport vertikalni transport2

 

izgradnja garaže

Izgradnja garaže “Srebrna lisica”

Nedavno su završena dva tendera, jedan je za asfaltiranje saobraćajnice Donja Grkarica-Babin Do i izgradnja saobraćajnice od garaže, u sklopu projekta Srebrna lisica, do kružnog toka koji će također tek biti izgrađen. U sklopu saobraćajnice planirana je i izgradnja šetnice. Za ovaj projekat potpisani su ugovori i radovi trebaju početi.
Općina Trnovo izdvojila je 200.000,00 KM iz budžeta Općine za hortikulturno uređenje područja Babinog Dola, u sklopu izvođenja ovih radova bitno je napomenuti da je došlo do krčenja šume u cilju da se dobije prostor za staze za odskijavanje i sankalište, i da se urede i poravnaju postojeće staze za odskijavanje i sankalište.

hortikulturno uređenje

Hortikulturno uređenje

hortikulturno uređenje-početak projekta

Raspisan je novi tender za sanaciju saobraćajnica, u iznosu od milion maraka, od kružnog toka do zgrade MUP-a, i ovdje je u sklopu saobraćajnice planirana i izgradnja šetnice.
Također, raspisan je tender za nastavak projekta vodosnadbijevanja za naredne dvije godine u iznosu od 8.000.000 KM, što podrazumjeva dovođenje vode do sportskog centra, zatim kroz Urbanistički projekat Bjelašnica II do Štinjeg Dola.

Prštetak

Pumpna stanica “Prštetak”

U toku je i izvođenje radova na infrastrukturi za urbanistički projekat Bjelašnica II, gdje ovih dana završavamo kišnu i separatnu kanalizaciju i vodosnadbijevanje. U sklopu Urbanističkog projekta Bjelašnica II graditi će se saobraćajnica, vrijednosti u iznosu od 250.000 KM. Ističemo još i da se ove godine nastavlja projekat rekonstrukcije javne rasvjete na području Bjelašnice i Igmana, u pitanju je savremena LED rasvjeta.

polaganje-kablova-BjELAŠNICA-PRECKO-POLJE

Na Bjelašnici se grade novi stambeni objekti i hoteli, koji će povećati smještajne kapacitete ovog turističkog mjesta.
U mjesnim zajednicama Dejčići i Delijaš između ostalih projekata u toku je izvođenje radova na izgradnji domova kulture. Navedene aktivnosti dio su napora koji se poduzimaju s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja kulturnog naslijeđa, te pronalaženje novih načina za njihovu svrsishodnu primjenu, održivost i opstanak. Ove godine za nastavak ovog projekta izdvojeno je 200.000,00 KM iz budžeta Općine i 200.000,00 KM je obezbijeđeno od strane Vlade KS.

IMG_6022

Dom kulture u Dejčićima

U mjesnoj zajednici Šabići izdvojit ćemo projekat dogradnje područne škole u Šabićima. Radovi napreduju a izvođač radova je CENTAR-HAN d.o.o Sarajevo. Podsjećamo, projekat dogradnje objekta područne škole u Šabićima sa “Školom u prirodi”, koja djeluje u sastavu OŠ “Zaim Kolar” implementira Općina Trnovo, a finansijeri su Općina i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Arhitektonsko rješenje definirano je u skladu sa programskim i funkcionalnim zahtijevima, mogućnostima koje nudi lokacija, te su funkcionalno primjereni modernom načinu korištenja, a prilagođene uslovima koji vladaju na planini.

skola sabici 2

Škola u prirodi- Šabići

Pin It