Bjelašnica – turistički, sportski i rekreacijski centar

Općina Trnovo aktivna u provođenju novih projekata Intervju s općinskim načelnikom: Vizije i ideje da Bjelašnica bude profitabilan

Općina Trnovo aktivna u provođenju novih projekata

Intervju s općinskim načelnikom:

Vizije i ideje da Bjelašnica bude profitabilan centar se ostvaruju, koliko ste vi zadovoljni?
Koje je projekte Općina ostvarila u proteklom periodu?

– Možemo da kažemo da smo zadovoljni, ali ovo je samo početak, prije svega moram istaći da sam zadovoljan pozitivnim odnosom Vlade Kantona Sarajevo i Zavoda za planiranje prema ovom prostoru. Općina zajedno sa Vladom i Zavodom radi na razvoju ovog prostora, koji želimo staviti u funkciju kao turistički i rekreativni centar u zimskom i ljetnom periodu. Napominjem da je sve u skladu sa regulacionim planom Igmana i Bjelašnice iz 1982. godine. Ovaj prostor, kao i svaki zimski centar mora biti urban i razvijen, sa kvalitetnom ponudom za sve građane i turiste koji posjećuju Bjelašnicu. Investicije prema potpisanim Ugovorima Općine Trnovo iznose oko 22 miliona konvertibilnih maraka.
Potpisan je Ugovor za izgadnju Poslovno -sportskog centra Trnovo čija je ukupna vrijednost je oko 17 miliona, Općina je uplatila avans od 10 % na ukupan iznos investicije. Općina Trnovo ulaže mnogo u infrastrukturu; uskoro kreće sanacija puta od zgrade MUP-a do Bjelašnice, finansijeri su Općina i Vlada Kantona Sarajevo, zatim izgradnja saobraćajnice ispod urbanističkog projekta Bjelašnica I, saobraćajnica sa dvije kolovozne trake, širine 3 metra, sa šetnicom i zelenim pojasom sa jedne i druge strane, vrijednost ovog projekta iznosi oko 600.000, 00 KM. Kada su u pitanju infrastrukturni radovi moramo još istaći izgradnju saobraćajnice u Urbanističkom projektu Bjelašnica II i asfaltiranje dionice puta od Grkarice do Babinog Dola u vrijednosti od 700.000,00 KM. Završeni su radovi na polaganju komunalne infrastrukture, kišne i separatne kanalizacije i vode, te ovih dana započinjemo fazu ravnanja te dionice puta, iako je započeto sa radovima još u maju mjesecu. Javna rasvjeta na Bjelašnici je produžena do tehničke baze.
Za ovaj prostor najavljujemo rad na novim planovima, novom razvoju ovih prostora, zatim izgradnji novih staza, novog vertikalnog transoporta itd. Imamo u planu da uvezujemo nordijsko i alpsko skijanje na ovom prostoru.

U području ekologije i zaštite Općina ulaže velike napore, trenutno radimo izvedbeni projekat izgradnje prečistača na lokalitetu Gornje Grkarice, imamo potpisan Sporazum za izgradnju prečistača, potpisnici ovog sporazuma i finansijeri prečistača su Vlada FBiH, Vlada Kantona Sarajevo, Općina Trnovo i Republika Slovenija.”

Koji projekti će biti stavljeni u funkciju do nastupajuće zimske sezone?

– Saobraćajnica pored hotela Maršal prema Donjoj Grkarici će biti u funkciji ove zimske sezone, biće završen prvi sloj asfalta, dok završni sloj očekujemo tek na proljeće.
Kada je u pitanju izgradnja garaže u sklopu projekta “Srebrna lisica” radovi se privode kraju, očekujemo da će biti stavljena u funkciju za ovu zimsku sezonu, ipak sve zavisi od nazora na ovom projektu. Podsjećam vrijednost izgradnje garaže iznosi oko 3 miliona, i sufinansirano je od strane Vlade KS, tačnije Kantonalnog Minstarstva za saobraćaj. Još jednom zahvaljujem aktuelnoj Vladi Kantona na doprinosu za razvoj ovog područja, što je svakako zajednički interes. I nadam se da će Vlada u novom sastavu prepoznati razvojne projekte Općine Trnovo.

Fotogalerija:

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_4381 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4382 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4377 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4230 [/tie_slide]

[tie_slide] izgradnja garaže [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_6660 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]