Intervju sa općinskim načelnikom

Općina Trnovo zadnjih godina pravi sjajne rezultate. Dosta je uspješno završenih projekata koji doprinose dobrobiti lokalne zajednice, te

IMG_6768

Općina Trnovo zadnjih godina pravi sjajne rezultate. Dosta je uspješno završenih projekata koji doprinose dobrobiti lokalne zajednice, te ujedno stvaraju prostor za nove domaće i strane investicije.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo rekao je;

OD SANACIJE PUTEVA DO VELIKIH PROJEKATA

U protekloj godini puno se radilo na sanaciji postojećih puteva na području Općine. Sanirana je jedna od jako bitnih putnih komunikacija od Grkarice do ulaza u Babinin do, a realizaciju posla pomogla je i Direkcija za ceste KS.

Na ovome neće stati, idu dalje. Saobraćajnicu nastavljaju graditi do kružnog toka u Babinom dolu, a za to imaju i osigurana novčana sredstva. Uz sanaciju gradi se i šetnica.

Radimo i na izgradnji saobraćajnice Gornja Grkarica – Babin do gdje je završeno 50 posto posla. Kompletni radovi trebali bi biti okončani krajem aprila ove godine”, rekao je Berilo.

Ovo svakako nisu jedini projekti, radi se i na drugim lokacijama. Urađena je sanacija puteva od Babinog dola do Sinanovića. Krenulo se i sa izgradnjom i proširenjem magistralne ceste na dionici ispod Durakovića do Azilantskog centra u Delijašu. Ovdje  je planirano proširenje cijele dionice puta.

“Za regionalne magistralne ceste uspjeli smo osigurati oko četiri miliona maraka i sporazumi su već potpisani. Dio tendera je završen, neki su u toku, a neke ćemo da raspišemo tokom zime, kako bi na vrijeme mogli krenuti sa radovima sanacije puta od Babinog dola prema Sinanovićima, od Donje Grkarice do Prečkog polja, magistralne ceste od Gareža prema Delijašu i sanaciju puta od Pendičića do magistrale ceste prema Trnovu”, pojašnjava načelnik.

Svjesni su da ulaganjem u infrastrukturalne projekte otvaraju put za brži razvoj lokalne zajednice. Prošle godine za lokalne ceste izdvojen je jedan milion maraka, što je i ovogodišni plan.

Pored putne komunikacije puno se radi i na projektima vodosnadbijevanja, tako da u trnovskim mjesnim zajednicama žele riješiti vodosnadbijevanje za narednih 100 godina.

Trenutne aktivnosti su usmjerene i na izgradnju trećeg prečistača otpadnih voda. Raspisan je tender za izbor izvođača radova za posao vrijedan oko 2,6 miliona KM bez PDV-a.

Po riječima načelnika Berila, samo četiri ovakva prečistača su izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

Radi se i projektna dokumentacija za nove prečistače na Prečkom polju, Crnoj i Bijeloj rijeci. Ove godine spojena je kanalizaciona mreža od Rakitnice do prečistača na ulazu u kanjon Rakitnice, tako da čim Elektroprivreda završi dovod struje do prečistača on će biti stavljen u funkciju.

Teško je nabrojati sve projekte koje je općina realizovala, kaže prvi čovjek Općine. Radovi na općinskom objektu 90 posto su završeni, kao i radovi na dva objekta kulture u Dejčićima i Delijašu. Za opremanje ovih objekata nedavno je pritekao i Kanton Sarajevo sa 100.000 KM pomoći, dok je sve ostalo finansirala Općina.

Načelnik je ponosan i na projekat proširenja škole u prirodi koja se nalazi u MZ Šabići.

Vrijednost investicije je 1,5 milion KM, a projekat bi trebao biti završen tokom godine.

SPORTSKO-TURISTIČKI CENTAR 

Među najvažnijim projektima općine je izgradnja Sportsko-turističkog centra na Bjelašnici. Projekat bi kaže načelnik trebao biti završen za dvije godine, a njegova vrijednost je 20 miliona maraka.

“Općina se dvije godine priprema i štedi novac za ovaj projekat. Za sad znamo kako ćemo obezbijediti 15 miliona maraka za njegovu realizaciju. Preostalih pet miliona ćemo morati da iznađemo, a jedno je sigurno da se nećemo kreditno zaduživati. Nadamo se i pomoći Kantona Sarajevo, jer je ovo projekat koji će biti od dobrobiti svih građana”, kaže načelnik za Aktu.

Podsjeća, kako je do sada Ministarstvo sporta i kulture prebacilo 400.000 za sportsku dvoranu koja će koštati oko tri miliona maraka. Ministarstvo privrede prebacilo je jedan milion, dok je Ministarstvo saobraćaja KS prebacio 900.000 KM u infrastrukturi.

Berilo tvrdi kako će ovo biti najmoderniji centar na Balkanu u koji će u toku ove godine biti investirano deset miliona maraka.

INVESTICIJE U PROTOČNE CENTRALE I VJETROELEKTRANE

Iako djeluju iz pozadine, u ovoj općini se radom dokazuju. Formirano je i preduzeće Elektro – Trnovo koje će radit protočne hidrocentrale na rijeci Bijeloj i pritokama Crne rijeke.

“Završavamo određene studije. Struka je uključena, pa ćemo da vidimo šta će reći. Mi sigurno nećemo odustati od projekta. Ovo je naša prilika. Od ovog projekta možemo prikupljati dodatne prihode Općini kad nestane prihoda od rente i uređenja u omjeru koji danas imamo”, kaže Berilo.

Na području Trnova planirana je i izgradnja vjetroparkova. Općinsko vijeće je na zadnjoj sjednici dalo saglasnost za 3 vjetroparka. Mjerači vjetra trebali bi biti postavljeni na tri lokacije, odnosno dva na Bjelašnici i jedan na Šiljku.

Računica govori da bi u naredne tri – četiri godine prihodi Općine od vjetroparkova i protočnih centrala trebali biti između 8-10 miliona KM.

Rukovodstvo Općine ponosi se činjenicom da je inicijator svih projekata. Općinski načelnik uz podršku i donošenje Odluka od strane Općinskog vijeća pokrenulo je projekat vodosnadbijevanja grada Sarajeva iz Crne rijeke za koji su završena sva idejna rješenja, pa čak i izgradnja brane.

Ovdje još treba uraditi dodatna geološka istraživanja i završiti izvedbenu dokumentaciju zašto će biti potrebno oko 2,5 miliona maraka.

Razvoj općine bio bi još brži, da je jednostavniji Zakon o javnim nabavkama, koji je kako kaže Berilo katastrofalan za razvoj jedne općine.

“Zna se desiti  da u toku jedne godine ne možemo provesti investiciju od  5-6 miliona maraka jer se izvođači radova žale na formalno- tehničke stvari”, istaknuo je Berilo, te naglasio kako su se nedavno našli u takvoj situaciji.

Pored svega navedenog općina radi i na izgradnji podzemne garaže na Bjelašnici, a u planu je i obnova “Kuće spasa”.

 “BUROJ OZONE”

Jedan od projekata po kojem je općina sa 2.500 stanovnika došla u žižu interesovanja javnosti je i izgradnja turističkog grada “Buroj Ozone”. Investitor iz UAE je najavio investiciju od 4,5 millijarde KM. Postavljen je kamen temeljac i sve ostalo u javnosti isprepleteno je raznim pričama.

On kaže kako je investitor još aktivan, gradi objekte i u projekat je do sada uložio 60 miliona. Gradi fontanu, restoran kod fontane, nove kuće… Tvrdi kako na realizaciju projekta utiče i državna birokratija, kod koje se moraju mijenjati određene stvari kako bi zadržali investitore.

“Lahko je najaviti projekat, ali nije lahko realizovati jer na putu uvijek stoje prepreke. Mi svakako ne želimo izgubiti investitora od kojeg je općina do sada zaradila jedan milion maraka, po osnovu prihoda.”

Prema ranije potpisanom ugovoru sa investitorom općina radi na infrastrukturalnim projektima do budućeg grada. Struja je nedavno dovedena, dok je za plin tender završen prije mjesec dana. Urbanistička dozvola je izdata za 50 objekata, za hotel i sedam restorana.

NAČELNIK KOJI BRIŠE ENTITETSKE GRANICE

Načelnik ne gleda na entitetske granice. Pomaže razvoju projekata i u Trnovu koje pripada RS-u.

Za asfaltiranje puteva izdvojeno je 200.000 KM, a finansira i održavanje zimskih puteva u Kijevu, Turovima,Trnovu…, kao i izgradnju rasvjete.

“Svake godine u budžetu od 150 do 200 hiljada planiramo i za pomoć drugim općinama, jer osjećamo potrebu da pomažemo i da ljudi znaju za nas. Potpisali smo ugovor od 10.000 KM za put na Paležu u Kiseljaku. Za crkvu u Trnovu smo također izdvojili 10.000 KM. Pomažemo i Čajniču, Rudom, Fojnici…”, kaže načelnik. Zaključujući kako je ovo sve BiH i da njene granice nisu na entitetskim linijama, već na granicama sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom.

 

Izvor: Akta.ba