Obilježeno 28.godina od stradanja bošnjaka Kalinovika

U organizaciji Udruženja porodica žrtava “Istina Kalinovik 92”, 21.06.2020.godine obilježena je godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika, kao i stanovnika

U organizaciji Udruženja porodica žrtava “Istina Kalinovik 92”, 21.06.2020.godine obilježena je godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika, kao i stanovnika okolnih mjesta, koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostorima ove općine.

Od 122 ubijena stanovnika u junu, julu i avgustu 1992.godine, do sada je pronađeno 80 posmrtnih ostataka, a još uvijek se traga za 42 žrtve.

Počast žrtvama odata je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća. Polaganje je obavljeno ispred škole “Kalinovik” gdje je tokom rata bio logor, potom kod Barutnog magacina, na Mehkim brdima, kod Tuzlakove štale, na Rogoju, te na tunelu Miljevina, gdje su nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava.

Pored mnogobrojnih učesnika, članova porodica žrtava, predstavnika udruženja i istitucija, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Općine Trnovo, odali su počast i položili cvijeće.

Pin It

Leave a Comment