Projekat vodopojilište-odmorište Stubo

Najbitniji faktor za pozicioniranje planinskih naselja jeste postojanje izvora pitke vode za domaćinstvo i vode za pojenje stoke.

Najbitniji faktor za pozicioniranje planinskih naselja jeste postojanje izvora pitke vode za domaćinstvo i vode za pojenje stoke. Istočni tereni Bjelašnice bogati su izvorima pitke vode i manjim planinskim vodotocima koji se zadrže skoro cijelu godinu. Neki od njih javljaju se na veoma visokoj nadmorskoj visini, kao što je izvor Stubo na 1.560 m n/v.

Općina Trnovo je pokrenula obnovu bunara- vodopojilišta Stubo sa izdvojenih 118.677,70 KM. Radove izvodi  firma ”ZZ Gros Comp” d.o.o. Hadžići pod nadzorom ”Arting BH” d.o.o Sarajevo.

Vodopojilište Stubo je imalo jedan bunar-rezervoar sa koritom za pojenje stoke. Sada je izgrađen novi bunar ispod postojećeg, a povezani su drenažnim kanalom koji puni novi bunar vodom.

 Oba bunara obložena su lomljenim kamenom formirajući kose stubove, urađena  je nadstrešnica čija je konstrukcija od drvenih lamelnih nosača. Izgrađeno je korito za pojenje stoke i česma za piće, a ograđeni i natkriveni prostor će služiti ljudima za odmor, potom kao voda za piće za okolna sela i za napajanje stoke.

Početkom građevinske sezone uraditi će se još pokrov od lima i ograda oko nadstrešnice sa ulaznom kapijom za pješake, te prilazni asfaltni put sa parkingom za šest vozila.

 

Pin It

Leave a Comment