Privrednici općine Trnovo na sastanku sa ministrom privrede KS Adnanom Delićem

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, s ciljem promocije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, organizuje

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, s ciljem promocije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, organizuje sastanke u lokalnim zajednicama s ministrom privrede KS Adnanom Delićem.

Sastanak u Općini Trnovo održan je u utorak, 06.07.2021. godine, s početkom u 15:00 sati, u sali Općine.

Ministar Delić istakao je da se Program sastoji od jedanaest pojedinačnih programa za koje je u Budžetu KS planirano 8,49 miliona KM. Posebno se ističe program „Obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnim uslovima“ koji podrazumijeva plasman kreditnih sredstava uz sto postotno subvencioniranje kamatne stope, a sredstva za subvenciju kamate u iznosu od 5 miliona KM obezbijeđena su u Budžetu KS.

Ukupna sredstva koja bi se trebala implementirati po ovom programu iznose 90 miliona KM.

Opširnije o ovom programu, ali i ostalim programima iz Godišnjeg plana, privrednici su imali priliku čuti jučer, na prezentaciji uz mogućnost postavljanja pitanja o spomenutim programima.

Općinski načelnik je također prisustvovao ovom sastanku, te se obratio prisutnim nakon prezentacije izrazivši zadovoljstvo ovakvim vidom komunikacije i saradnje Ministarstva i Općine, čiji je cilj pomoći privednike u ovom teškom period nakon pandemije.

Dakle, nakon što je usvojen Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, slijedi objavljivanje javnih poziva, prema riječima ministra Delića neki od njih su već objavljeni , a plan uključuje sljedeće pojedinačne programe:

  1. Kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima;
  2. Subvencioniranje/refundiranje kamata po preuzetom kreditu kod komercijalnih banaka;
  3. Poticaj za tehnološku modernizaciju, primjenu standarda kvalitete i digitalizaciju poslovanja;
  4. Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete u cilju unaprjeđenja konkurentosti i/ili novog zapošljavanja;
  5. Poticaj projektima promocije obrtništva;
  6. Poticaj za obuku mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje;
  7. Poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva;
  8. Poticaj za unaprjeđenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije;
  9. Poticaj novoosnovanim – start up subjektima male privrede;
  10. Poticaj razvoja ženskog preduzetništva;
  11. Poticaj za razvoj poduzetništva mladih.

 

Leave a Comment